Weekendverwachting: fris zomerweer met een bui

07 juni 2024, 07:30

Weekendverwachting

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Er staat een ronduit koel weekend voor juni op het programma. Aan zee wordt het meestal niet warmer dan 14 of 15 graden, terwijl het kwik landinwaarts nog rond 18 graden uitkomt. Geregeld schijnt de zon, maar vooral zaterdag trekken ook wolkenvelden en enkele buien over ons land. Verder staat er een stevige wind uit west tot noordwest.

Ook deze vrijdag is het al licht wisselend met zonnige perioden en stapelwolken. In het noorden komen enkele buien voor en later ontstaan ook in het midden en oosten een paar buien. Alles over het weer op deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Vrij koude nacht

Vanavond klaart het breed op, maar in de nacht naar zaterdag zien we in in het noorden en noordwesten een gebied met bewolking en enkele buien verschijnen. Daardoor wordt het niet meer zo koud als de voorgaande nachten: de minima liggen tussen 7 graden in het binnenland en 13 graden aan zee.

Wisselend en fris weekend

Tijdens het weekend blijven we te maken houden met een frisse westenwind. Zowel op zaterdag als zondag waait het zelfs vrij stevig: aan zee en in het noordwestelijk kustgebied tipt de wind soms aan kracht 6 en dat heeft invloed op de gevoelstemperatuur. Bij maximaal 15 of 16 graden langs de kust voelt het zaterdagmiddag ronduit fris aan. Dieper landinwaarts wordt het dan nog 18 of 19 graden en daar voelt het zeker uit de wind en in de zon best nog aangenaam aan.

Zondag blijft de middagtemperatuur op de meeste stranden steken op 14 of 15 graden en dat is flink onder het langjarig gemiddeld voor deze periode. Normaal gesproken wordt het in de kustgebieden namelijk gemakkelijk een graad of 18. Zelfs landinwaarts halen we die waarde zondag in veel regio’s niet: de maxima komen in Brabant, Limburg en Gelderland uit op maximaal 18 graden.

Zaterdag enkele buien

De grootste kans op enkele buien zien we zaterdag. Een gebied met wolken en buien trekt dan vooral over de noordelijke helft van ons land, maar ook elders is een enkele bui mogelijk. Dan moeten we de paraplu dus nog even bij de hand houden. Zaterdagavond breekt vanuit het westen de zon beter door. Op zondag blijft het waarschijnlijk droog met een afwisseling van zon en stapelwolken.

Kinderen op skeelers met lange mouwen en jassen tijdens fris lenteweer
Kinderen op skeelers met lange mouwen en jassen tijdens fris lenteweer

Meer buien vanaf maandag

Maandag wordt de buienkans vanuit het noordwesten geleidelijk weer groter. Vooral ’s middags zijn verspreid over het land enkele exemplaren mogelijk, maar tussendoor is er ook zeker ruimte voor de zon. De middagtemperatuur komt uit tussen 15 graden vlak aan zee tot 19 graden in het zuidoosten. Dinsdag en woensdag is het opnieuw frisser met slechts 14 graden in het Waddengebied en hoogstens nog 17 graden langs de oostgrens. Ook dan trekken geregeld enkele buien over ons land de west- tot noordwestenwind maakt het gevoelsmatig vaak nog een stuk frisser.

Graspollen

Heb jij last van een pollenallergie? Tijdens droge perioden met een stevige wind kunnen vooral grassen, die door het natte en zachte weer van afgelopen tijd flink tot bloei zijn gekomen, veel pollen verspreiden. Houd hier rekening mee. Lees ook: Negen tips tegen hooikoorts.

Thumb video: Paul Hermans

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven