Komeet Leonard mogelijk zichtbaar bij helder weer

07 december 2021, 15:00

Astronomie
c01650cd-corne-ouwehand-11-juli-2020-komeet-neowise-verkleind-1280x600

De komende week is mogelijk weer een mooi schouwspel waarneembaar als de komeet Leonard in zijn baan richting de zon in de vroege ochtend mogelijk zichtbaar wordt. In dit artikel lees je wanneer het beste moment is om te gaan kijken.

Of de komeet ook echt met het blote oog te zien zal zijn, zoals bij Neowise wel het geval was, is niet zeker. Komeet Leonard is een diffuus object en daardoor moeilijker zichtbaar dan een vast object. Met een verrekijker op een statief of een telescoop maak je bij helder weer een goede kans om de komeet te spotten!

Voor vroege vogels en nachtuilen

De komeet is de komende dagen zichtbaar in de vroege ochtend. Tot 13 december is de ochtend bij uitstek geschikt, daarna moet je in de avond naar buiten om misschien een glimp van de komeet te zien. Vanaf 19 december is Leonard in Nederland niet meer te zien.

Astronomen verwachten dat rond 10 december de komeet bij een heldere hemel het beste zichtbaar is en dat de kans dan het grootst is om Leonard met het blote oog te zien. Het dichtst bij de aarde is Leonard op 12 december, maar zorgen maken is niet nodig. De komeet blijft op zo’n 24 miljoen kilometer afstand. Net in het nieuwe jaar, op 3 januari, is Leonard het dichtst bij de zon. De afstand tussen de zon en de komeet is dan circa 90 miljoen kilometer.

Kijktips om komeet Leonard te zien

Wil je een poging wagen om Leonard te zien dan moet je vroeg op en naar het zuidoosten kijken. Je maakt de beste kans met een verrekijker (op statief) of een telescoop.  Met behulp van sterrenkijkers zijn inmiddels al mooie plaatjes gemaakt van Leonard.

Met een goed fototoestel op statief kan je ook een poging wagen. Je moet dan wel goed de positie kunnen bepalen waar Leonard zou moeten zijn. Je maakt dan op een donkere plek een foto met een lange sluitertijd. Deze techniek wordt ook gebruikt bij fotografisch noorderlicht.

Hoofdfoto: Corné Ouwehand

Author Image

Raymond Klaassen

Meteoroloog en hoofdredacteur video & audio

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black