Dit zijn de 6 mooiste dorpen van Frankrijk

29 mei 2022, 07:19

Bestemmingen
Bozouls. Foto: Adobe Stock / PhilippeGraillePhoto.

Les Plus Beaux Villages de France, ofwel de mooiste dorpen van Frankrijk. Dat is moeilijk kiezen, want het ene dorp is nog mooier dan het andere. Welke dorpen verdienen nou echt die titel? Wij hebben onze zes favorieten op een rij gezet, plus onze overnachtingstips!

1. Bozouls, Occitanië

De Dourdou-rivier heeft er duizenden jaren over gedaan om zich in te slijten in de kalksteenbodem onder Bozouls. Het huidige dorp ligt rond een hoefijzervormige bocht in de honderd meter diepe kloof. Op het ‘eiland’ in het midden staat de elfde-eeuwse Sint-Faustuskerk; een bijzondere aanblik. Maak een wandeling door de kloof en vergaap je aan de doorkijkjes.

WOL Belvilla Weergemiddelde juni Occitanië

2. Saint-Cirq-Lapopie, Occitanië

Achter een naam die zo melodieus is als Saint-Cirq-Lapopie móét haast wel een hit schuilen. Dat heeft alles te maken met zijn fraaie vakwerkhuizen, sfeervolle straatjes en spectaculaire ligging, op een rotspartij honderd meter boven de Lot-rivier. Volg ook de autoroute langs de Lot naar Cahors.

Saint-Cirq-Lapopie, Occitanië. Foto: Adobe Stock / Thieury.
Saint-Cirq-Lapopie, Occitanië. Foto: Adobe Stock / Thieury.

3. Locronan, Bretagne

Locronan is de grootste dorpsschat van Bretagne. De granieten huizen stammen uit de renaissanceperiode en zijn doordrenkt met charme. De rijkdom, die nog steeds in het straatbeeld te zien is, werd vergaard met de productie van hennep, waarmee onder andere scheepszeilen werden gemaakt. Tegenwoordig is de rijkdom vooral op het toerisme geënt. Op elke hoek zie je een crêperie of souvenirwinkeltje. Gedij jij beter op rust? Pointe du Raz voelt als het eind van de wereld.

WOL Belvilla Weergemiddelde juni Bretagne

4. Eguisheim, Elzas

Vakwerkhuizen met ingekleurde vakken en balkonnetjes getooid met geraniums. Tel daar de steengoede Elzasser wijnen bij op, en je snapt: Eguisheim is dé plek voor een Franse escapade.

Foto: Eguisheim, Elzas. Foto: Macyvi via Pixabay.
Foto: Eguisheim, Elzas. Foto: Macyvi via Pixabay.

Wat het dorp bijzonder maakt is de ronde vorm. Eguisheim ligt rond een dertiende-eeuws kasteel en is sinds de middeleeuwen amper gegroeid. Hunawihr en Riquewihr zijn fijne alternatieven.

WOL Belvilla Weergemiddelde juni Elzas

5. Gordes, Provence

Het dorpsgezicht van Gordes is gewoonweg magistraal. Bewoners van het eerste uur hebben het dorp echter allang en breed verlaten — het zegt genoeg dat er een filiaal van Sotheby’s, een befaamd internationaal makelaardijbureau, is neergestreken. Op zoek naar couleur locale? Het verderop gelegen Joucas is een onontdekte parel.

Gordes, Provence. Foto: Neil Gibbons via Pixabay.
Gordes, Provence. Foto: Neil Gibbons via Pixabay.

6. Bonnieux, Provence

Bonnieux is prachtig gelegen op de top van een heuvel. Bij helder weer kun je de toeristische dorpen Roussillon en Gordes zien liggen, met daarachter de machtige Mont Ventoux. Op vrijdagochtend zijn de straatjes gevuld met marktkramen en kun je er streekproducten en ambachtelijke creaties kopen. Dat Bonnieux veel te bieden heeft, merk je ook tijdens een wandeling. Naast een eeuwenoude kerk, met romaanse en gotische bouwelementen, beschikt het dorp ook over tunnels, fonteinen, wasplaatsen en de restanten van een stadswal.

WOL Belvilla Weergemiddelde juni Provence

Tips om te overnachten:

Wil je in alle rust genieten van deze prachtige dorpen? Hier hebben we een aantal tips op een rij gezet waar je een overnachting of een mooie lange vakantie kunt regelen. Check het het aanbod van de streken Aveyron, Lot of Bretagne van mooie huizen om met het hele gezin te verblijven.

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black