Storm Daniel veroorzaakt in Griekenland en omgeving extreme regen

06 september 2023, 13:20

Overstromingen
Overstromingen in Volos, Griekenland. Foto: EPA/YANNIS KOLESIDIS, via ANP

Storm Daniel, die ten zuidwesten van Griekenland boven de Middellandse Zee ligt, zorgt in Griekenland en buurlanden Turkije en Bulgarije voor noodweer. Vooral in Griekenland valt er extreem veel regen.

In het Griekse plaatsje Zagora in de regio Thessalië viel er dinsdag 754 millimeter regen. Ter vergelijking: In Nederland valt er gemiddeld in een heel jaar 850 millimeter. Die hoeveelheid zorgt voor flinke overstromingen. Door het vele water traden rivieren buiten hun oevers en raakten wegen en bruggen beschadigd. Woensdag zijn er in een groot deel van Griekenland nog rode weerwaarschuwingen vanwege de regen van kracht.

Ook in buurlanden Bulgarije en Turkije hebben hevige regenbuien geleid tot overstromingen, die aan minstens zeven mensen het leven hebben gekost. Zo werden er in Turkije twee mensen door een stortvloed meegesleurd op een camping. Vier anderen worden daar nog vermist. Ook in de hoofdstad Istanbul vielen twee doden toen straten en huizen onderliepen.

Storm Daniel brengt ook regen naar Sicilië, Malta en Libië. Daarnaast veroorzaakt het lagedrukgebied ook een harde noordoostenwind. Zo zijn er in Griekenland windstoten gemeten van 118 kilometer per uur. De regen in het gebied zo extreem doordat door de storm warme en vochtige lucht vanaf de Egeïsche Zee naar het oosten van Griekenland waait en hier leegregent.

In de Griekse regio Thessalië valt ook woensdag nog veel regen en moet Zagora rekening houden met nog zo'n 70 millimeter, terwijl er bijvoorbeeld in Athene nog 20 tot 30 millimeter kan vallen. Donderdag is er nog een aantal buien, maar vanaf vrijdag is het droog en zonnig. In Bulgarije en Turkije is het noodweer voorbij.

Indrukwekkende waterhoos gisteren

Bij Limnionas werd gisteren deze waterhoos gefilmd.

Website van het jaar promo 2023

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven