Kans op zomerstorm met zware windstoten

10 augustus 2019, 15:52

Schermafbeelding-2017-02-23-om-16
Schermafbeelding-2017-02-23-om-16
Schermafbeelding-2017-02-23-om-16

**Aan de Zeeuwse, de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust kan vanmiddag tijdelijk stormkracht (9 Bft.) worden gemeten. Vanavond en vannacht kan het ook op de Wadden enige tijd stormen. Als het tot een uurgemiddelde windkracht 9 komt is sprake van een officiële zomerstorm. Het zou de zevende van deze eeuw zijn. De zware zomerstorm van 25 juli 2015 was de laatste. Vanaf vanmiddag tot en met morgenmiddag waait het aan zee hard tot stormachtig (7-8 Bft.) uit het zuidwesten tot westen.**

In de kustprovincies en rondom het IJsselmeer is tot en met morgenmiddag kans op zware windstoten van 75-90 km/uur en tijdens buien is vandaag kans op (zeer) zware windstoten van 90-110 km/uur. Morgenavond wordt het rustiger, alleen op de Wadden blijft het ook dan nog lang onstuimig. Door de westelijke tot zuidwestelijke windrichting is het voor het wegverkeer extra oppassen op bruggen en dammen in Zeeland. Ook op de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) kunnen windstoten zeer hinderlijk zijn voor het verkeer.

Check de waarschuwingen voor je op pad gaat

De meteorologen van Weeronline raden af om met aanhanger, caravan of lege vrachtwagen over deze dijk te rijden. De wind staat hier dwars op de weg en heeft vrij spel heeft boven het water van het Markermeer en IJsselmeer. Ook is het vooral in de kustgebieden oppassen voor afbrekende takken, wegwaaiende dakpannen en zelfs het omwaaien van een boom is niet onmogelijk. Door de droge bodem staan bomen minder stevig geworteld dan gewoonlijk. Ook staan de bomen vol in het blad en vangen ze veel wind.

Binnenland vooral tijdens buien stevige windstoten

In het binnenland waait het vanaf vanmiddag vaak vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. De wind is vlagerig en kan tijdelijk zelfs hard (7 Bft.) worden. Vanmiddag trekt een actieve buienlijn van zuidwest naar noordoost over het land. Tijdens deze buien is vandaag ook in het binnenland kans op (zware) windstoten van 70-90 km/uur en moet in het hele land rekening gehouden worden met onweer en hagel. Na deze buienlijn volgen nog enkele losse buien. Ook bij deze buien is kans op onweer, hagel en (zware) windstoten.

Woensdagmiddag worden de buien geleidelijk minder zwaar en minder talrijk. Vooral in het zuiden breekt de zon door en richting de avond komt ook de wind tot bedaren. Op de Wadden verdwijnen de stormachtige wind en de zware windstoten woensdagavond als laatste.

Van fris naar opnieuw warm

Zowel vandaag als morgen is het vrij fris. Vandaag wordt het 14 graden in het zuidwesten tot lokaal 20 in Groningen. Deze maximumtemperatuur wordt vanochtend al bereikt. Morgen is het met 15 graden in het noorden en 19 in het zuiden niet veel warmer. Normaal is het 17 graden op de Wadden tot 21 in Limburg.

Donderdag en vrijdag waait het minder hard, maar beide dagen is kans op een (onweers)bui. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon. De meeste neerslag lijkt in de nachte te vallen. Het wordt beduidend warmer met maxima van 18 graden op de Wadden, 19-21 in de kustprovincies en 22 tot lokaal 24 in het binnenland.

Zomers warm in het weekend

Tijdens het weekend wordt het nog wat warmer, al is de warmste lucht voor Duitsland bestemd. Zaterdag is er veel bewolking en kans op regen. De temperatuur ligt dan tussen 19 en 24 graden, maar mogelijk wordt het al een een stuk warmer.

Zondag krijgen we de zon vaker te zien en ontstaat slechts plaatselijk een onweersbui. In het binnenland wordt het dan zomers warm met 25 tot 30 graden, maar de verwachting is nog wel vrij onzeker. Aan zee wordt het waarschijnlijk niet warmer dan 20-25 graden. Na het weekend wordt het minder warm met maxima van 17-22 graden. Meestal is het droog, maar soms valt een bui.

Gelukkig haal je bij Intertoys nu nog wat entertainment in huis met korting dankzij deze unieke kortingscode!

Archieffoto: gekantelde vrachtwagen op dijk Enhuizen-Lelystad tijdens storm 23 februari 2017 via @FlevoWegen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven