Zeer koud voor april met talrijke winterse buien

06 april 2021, 07:30

sneeuw, wit landschap Foto: Jan Kuipers

Het is vandaag zeer koud voor april. Het wordt vanmiddag niet warmer dan 5 of 6 graden. Vooral tijdens buien met kans op hagel, natte sneeuw en onweer is het enkele graden kouder en kan het tijdelijk wit worden. De al krachtige aprilzon laat de winterse neerslag echter snel weer smelten. Ook morgen is het nog koud, vanaf donderdag is de ergste kou uit de lucht en verdwijnt de winterse neerslag.

Met een stevige noordwestelijke wind is zeer koude lucht rechtstreeks uit de Poolstreken naar onze omgeving gevoerd. Het is op deze dinsdag dan ook zeer koud voor april. De temperatuur stijgt naar maximaal 5 of 6 graden en in combinatie met een gure noordwestenwind is het ook voor het gevoel zeer koud. Een dikke winterjas, maar ook een muts en handschoenen zijn aan te raden als je een tijdje buiten bent. Temperaturen van 11 tot 14 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Het weerbeeld laat een mix zien van felle opklaringen en stevige winterse buien met hagel, natte sneeuw, onweer en windstoten tot 75 km/uur. Aan zee zijn zware windstoten tot 85 km/uur mogelijk. Als de buien samenklonteren of elkaar in rap tempo opvolgen kan het tijdelijk wit worden. De gure noordwestenwind maakt het beeld compleet en is (vrij) krachtig en in de kustgebieden hard, windkracht 7.

mini sneeuwpop, lente, 
Foto: Michael Sijbom
mini sneeuwpop, lente, Foto: Michael Sijbom

Foto: Michael Sijbom

Komende nacht sneeuw

Vanavond zijn er minder winterse buien en zijn er droge perioden met opklaringen. De temperatuur daalt tot onder het vriespunt. Komende nacht raakt het snel weer bewolkt en vanuit het noordwesten trekt een gebied met regen en (natte) sneeuw over het land. Vooral in het midden, zuiden, oosten en zuidoosten kan het wit worden, maar ook elders kan de sneeuw enige tijd blijven liggen.

Sneeuwverwachting 7 april
Sneeuwverwachting 7 april

Verwachte sneeuwval in de nacht van dinsdag op woensdag.

Woensdag is het nog steeds guur lenteweer met enkele regen- en hagelbuien. De kans op natte sneeuw neemt geleidelijk af en ook de eventueel gevallen sneeuw verdwijnt weer snel. Geregeld schijnt ook de zon en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige noordwestenwind. Het blijft koud met 6 of 7 graden.

Lees ook: zo bijzonder is sneeuw in april

Vanaf donderdag ergste kou voorbij

Donderdag is nog kans op een bui, maar in de middag is het droog met geregeld zon. De temperatuur stijgt naar 8 of 10 graden. Vanaf vrijdag liggen de maxima tussen 9 graden in het noorden en 13 in het zuiden. Daarmee is de ergste kou uit de lucht, maar het is nog wel kouder dan normaal. Het weerbeeld is licht wisselvallig met zon, wolken en een enkele bui.

De details voor het weer de komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jan Kuipers

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black