Koudste aprildag sinds 2013

06 april 2021, 16:49

Doesburg in de aprilsneeuw in 2021

Vandaag was het de koudste aprildag in ruim acht jaar tijd. Het werd in De Bilt maximaal 5,7 graden. De laatste keer dat de maximumtemperatuur in april nog lager uitviel was op 4 april 2013. Toen werd het slechts 4,7 graden. 

Dergelijke aprilkou was dus een behoorlijke tijd geleden, maar van recordkou of uitzonderlijk lage temperaturen was vandaag geen sprake. Het datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt blijft staan op 4,9 graden en dateert uit 1911. Koude aprildagen zoals vandaag horen bij het Nederlandse klimaat. 

Maximumtemperatuur 6 april 2021
Maximumtemperatuur 6 april 2021

Met deze maxima moesten we het vandaag doen.

Dat het nog veel kouder kan blijkt uit de maandrecords. Op 5 april 1911 bleef het kwik in De Bilt steken op 1,7 graden. Dit is de koudste aprildag ooit gemeten in De Bilt. In Maastricht (-0,5 graden) en Den Helder (-0,4 graden) was zelfs sprake van een ijsdag met maxima onder het vriespunt. 

Prachtige sneeuwbui luchten
Prachtige sneeuwbui luchten

Prachtige wolkenluchten. Foto: Jan Kuipers.

Gemiddeld zien we eens in de drie jaar sneeuw in april en het is gebruikelijk dat het zo’n vier dagen per maand tot vorst in de nachten komt in De Bilt. 

Lees ook: Zo bijzonder is dit koude aprilweer

Gladheid door sneeuwbuien in april
Gladheid door sneeuwbuien in april

Door sneeuwbuien en hagelbuien kan het tijdelijk erg glad zijn op de wegen. Foto: Jan Boneschansker.

Lucht rechtstreeks afkomstig vanaf de Noordpool

Dat het momenteel zo koud is komt doordat we te maken hebben met ijskoude lucht die rechtstreeks vanaf de Noordpool naar ons land is gestroomd. Op zo’n 5 kilometer hoogte vriest het zo’n 40 graden! Hierdoor hebben we te maken met sneeuwbuien, hagelbuien, lage temperaturen en kortstondige gladheid. Een stevige wind maakt dat het voor het gevoel vriest. Vannacht kan het op grote schaal tijdelijk wit worden.

Sneeuwverwachting 7 april
Sneeuwverwachting 7 april

Verwachte sneeuwval in de nacht van dinsdag op woensdag.

Ook morgen is nog kans op winterse buien. Het wordt dan zo’n twee graden minder koud dan vandaag. Vanaf donderdag is het zeer koude weer voorbij, maar met temperaturen van zo’n 8-12 graden blijft het fris voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin april 11-14 graden. Er is een mix van wolken, zon en een enkele bui.  

De complete verwachting lees je in Weerbericht Nederland.

Hoofdfoto: Hans van Loenen

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black