Volop winterweer in Spanje met flinke sneeuwval

06 januari 2021, 13:28

7a6daa61-winterweerspanje-adobestock-photostime-1280x600
7a6daa61-winterweerspanje-adobestock-photostime-1280x600
7a6daa61-winterweerspanje-adobestock-photostime-1280x600

Een stormdepressie, die door de Spaanse weerdienst Filomena is genoemd, ligt tussen de Azoren en de Canarische Eilanden en trekt geleidelijk naar het Spaanse vasteland. Op de Canarische Eilanden valt veel regen en waait het flink, maar op het Spaanse vasteland valt vooral landinwaarts een dik pak sneeuw tot lokaal een halve meter. Er geldt voor veel gebieden een gele en oranje waarschuwing.

De komende dagen krijgt Spanje te maken met volop winterweer. Er valt veel neerslag en vooral het binnenland in het midden en zuiden krijgt te maken met sneeuw. De kustgebieden kunnen rekenen op veel regen. In bijna heel Castilla-La Mancha gaat het sneeuwen, maar ook het oosten van Andalusië, het zuidoosten van de regio Madrid, het zuiden van Aragón en de binnenlanden van de regio’s Murcia en Valencia kunnen een witte wereld verwachten Voor deze gebieden geldt morgen code oranje voor sneeuwval.

Tot in het weekend lokaal een halve meter sneeuw

Boven 400-600 meter gaat het later vandaag sneeuwen en vooral morgen sneeuwt het op uitgebreide schaal. Morgenavond ligt er lokaal al een pak sneeuw van 25-30 centimeter. Ook vrijdag en in het weekend wordt in de wat hogere gebieden volop sneeuw verwacht en het sneeuwdek kan in het weekend lokaal aangegroeid zijn tot een halve meter!

Later in de week trekt het gebied met sneeuw naar het noorden en wordt het ook wit in de wat hogere delen van Castilla y Léon, het binnenland van Catalonië, La Rioja en het zuiden van Navarra.

In de wat lagere (kust)gebieden valt veel regen. Vooral in het zuiden van de provincies Cádiz en Malaga wordt het kletsnat en tot en met het weekend kunnen de diverse regenmeters in totaal 150 millimeter opvangen. Ook in de kustgebieden in het oosten en zuidoosten kan tot 50 millimeter vallen.

4c1e71dd-adobestock_188927680
4c1e71dd-adobestock_188927680

Foto: AdobeStock svetography

Lokaal zeer koude nachten

In het noorden en noordwesten geldt, met uitzondering van de kuststrook, een gele en oranje waarschuwing voor hele lage temperaturen. Niet alleen in de Pyreneeën, maar ook in de omgeving van Burgos, La Rioja en Léon worden lage temperaturen verwacht. Lokaal vriest het streng met minima beneden -10 graden.

Veel regen en wind op de Canarische Eilanden

Stormdepressie Filomena zorgt woensdag voor veel regen en wind op de Canarische Eilanden. Voor de eilanden La Palma, El Hierro en het noorden van Tenerife en Gran Canaria geldt code oranje voor zware windstoten van 90-100 km/uur. Verder geldt code geel voor veel regen. Er kan 60 millimeter per 12 uur vallen en soms regent het flink met 15 millimeter per uur. Pas later in de week nemen wind en regen op de Canarische Eilanden weer af.

Foto: AdobeStock Photostime

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black