5 tips voor de winterverzorging van vogelbaden

09 februari 2023, 07:05

Vogel in waterbak. Foto: pixabay

Bij koud weer wordt de winterverzorging van vogelbaden een prioriteit voor natuurliefhebbers. De wintermaanden kunnen zwaar zijn voor de vogels: naarmate meer mensen binnen blijven, blijven vogelvoeders leeg en bevriezen de vogelbaden snel. In een mum van tijd eten vogels sneeuw, maar dit kost veel energie en betekent dat ze meer moeten eten om te overleven. Bij deze 5 tips om ervoor te zorgen dat je vogelbad ook in de winter toegankelijk blijft voor vogels.

Denk na over het materiaal van je vogelbad

Een materiaal dat water kan opnemen (zoals steen, keramiek of cement), kan het beste worden leeggemaakt en worden afgedekt met een plastic zeildoek of naar een schuur worden verplaatst om het droog te houden tot de winter voorbij is. Dit komt omdat vogelbaden na verloop van tijd zullen barsten als ze zijn gemaakt van materialen die niet bestand zijn tegen uitzetting door bevriezing.

Vogelbaden gemaakt van metaal, versterkte kunststoffen of harsen worden niet beschadigd door temperaturen onder het vriespunt en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan.

Ontdooi of verwijder eventueel gevormd ijs

Een bevroren of met ijs bedekt vogelbad is natuurlijk niet goed om vogels naar je tuin lokken in de winter. De makkelijkste oplossing hier is om elke ochtend een klein beetje heet water aan het bad toe te voegen, zodat het ijs smelt. Het is belangrijk om geen kokend water te gebruiken of te veel toe te voegen, anders loop je het risico dat de kom van het vogelbad kapot gaat.

Andere methoden om te voorkomen dat water vriestemperaturen bereikt, zijn onder meer het toevoegen van een paar zwarte stenen of een zwarte voering aan de basis van het vogelbad, omdat de kleur zwart wat warmte vasthoudt. Je kunt ook een kleine plastic pingpongbal in het water leggen, omdat de beweging als een ‘ijsbreker’ fungeert en helpt voorkomen dat het water bevriest.

Belangrijk: Een fout die je niet moet maken, is het gebruik van zout om een ​​vogelbad te ontdooien. Zout is giftig voor vogels en mag daarom nooit in een vogelbad of op een vogeltafel worden gebruikt.

Vogel aan het baden. Foto: Adobe Stock / Cmon
Vogel aan het baden. Foto: Adobe Stock / Cmon

Houd je vogelbad schoon

Alleen omdat het weer kouder is, wil nog niet zeggen dat algen en bacteriën niet meer kunnen gedijen in het water van je vogelbad.

Het is belangrijk om vogelbaden schoon te houden. Stilstaand water dat niet wordt ververst, veroorzaakt niet alleen groei van algen en wordt lelijk, maar kan ook vogels ziek maken. Het is ook een plek die door meerdere vogels wordt gebruikt, dus het risico bestaat dat infecties worden overgedragen als de plek niet schoon wordt gehouden.

Ververs het water regelmatig

Naast het wassen van het vogelbad moet ook het water zelf vers worden gehouden. Bij voorkeur dagelijks. Zorg ervoor dat je het water vult tot een ondiep genoeg niveau zodat vogels in het midden kunnen staan.  Over het algemeen is 5-8 cm water ideaal.

Zet het vogelbad op een verstandige plek

Verplaats je vogelbad naar een plek waar de zon schijnt. Dit helpt het risico op bevriezing van het water te verminderen. Dat gezegd hebbende, het is nog steeds belangrijk om de bak te beschermen tegen roofdieren. Vogels worden in beslag genomen door baden en poetsen, waardoor ze kwetsbaar worden voor aanvallen, dus waar je je bad plaatst, is echt van vitaal belang. Help vogels zich veilig te voelen door ze duidelijk zicht rond het bad te geven, en een dekking in de buurt om uit het zicht neer te strijken. 

Belangrijk: vergeet ook niet om vogels te voeren in de winter. Door een voerbak in de buurt van je vogelbad te plaatsen, blijven ze terugkeren naar jouw tuin.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black