Zoveel regen- en onweersbuien krijgen we de komende dagen

05 september 2022, 12:55

Onweer
Regenachtig weer in september. Foto: Paul Hermans

Na de bijzonder droge zomer kan de natuur wel wat water gebruiken. En dat is ook op komst! Eerst zijn de buien nog wat lokaal, maar later in de week valt op meer uitgebreide schaal regen. In dit artikel lees je wat je kan verwachten.

Eind van de middag en vanavond zijn de buien als eerste vooral voor het zuidwesten van het land. Met name Zeeland, het westen van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland maken kans op een paar pittige exemplaren met hagel, windstoten tot zo'n 70 km/uur en veel neerslag in korte tijd. 

Voor deze buien geldt een code geel-waarschuwing.

Later vanavond en vannacht komt het ook elders in het land tot enkele onweersbuien. Hierbij neemt de kans op hagel en windstoten af.

Kans op gladheid

De eerste buien kunnen gladheid op de weg veroorzaken. Dit komt door vuilresten (olie, rubber en stof) op de weg die mengen met de eerste regendruppels. Hierdoor ontstaat een dunne, slijmerig laag. Zodra het harder regent spoelt de weg schoon en verdwijnt het gevaar.

Felle buien dinsdagavond en in de nacht naar woensdag

Dinsdag overdag is het droog, op een laatste wegtrekkende bui in Noordoost-Nederland in de vroege ochtend na. Het wordt flink warm met 24 tot 30 graden en door de hoge luchtvochtigheid voelt het benauwd aan.

Aan het einde van de middag neemt de kans op onweersbuien weer toe. De eerste buien zijn ook morgen waarschijnlijk voor Zuidwest-Nederland. De buien trekken morgenavond en in de nacht naar woensdag van zuidwest naar noordoost over het land. Waarschijnlijk zijn deze buien een stuk actiever dan de buien van komende nacht en kan het ook landinwaarts tot windstoten en lokaal veel neerslag komen.

Ook woensdag overdag vaak droog, mogelijk kletsnatte donderdagochtend

Een bui woensdag overdag is mogelijk, maar opnieuw lijken de ochtend en middag grotendeels droog te verlopen. Met 22 tot 26 graden is het dan aangenaam weer voor buitenactiviteiten.

In de nacht naar donderdag bereikt een volgend buiengebied vanuit het zuiden ons land. Dit buiengebied trekt vrij langzaam en hierdoor kan de donderdagochtend op veel plaatsen kletsnat verlopen. Ook donderdagmiddag is verspreid over het land kans op regen- en onweersbuien.

Bladeren vallen van de bomen door droogte. Foto: Jos Hebben.
Bladeren vallen van de bomen door droogte. Foto: Jos Hebben.

Einde van de droogte?

Het neerslagtekort is met ruim 300 mm uitzonderlijk hoog. Gemiddeld is het neerslagtekort begin september zo’n 100 mm.

De neerslagsommen veroorzaakt door de buien van vandaag en morgen zullen van plaats tot plaats sterk variëren. Van woensdagavond tot en met donderdagavond valt regen op meer uitgebreide schaal. Dit zal overal voor verlichting van de droogte zorgen. Ook de rest van de week is nog kans op buien. Meer hierover lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Uiteindelijk valt tot en met zaterdag op veel plaatsen 20 tot 40 mm. Op een aantal plekken, waar precies een paar felle buien overtrekken, zal nog wat meer vallen. Hiermee daalt het neerslagtekort significant, maar blijft 2022 voorlopig nog zeker tot de 5% droogste jaren horen.

Lees hier al ons nieuws over de droogte.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven