Vanaf vrijdag zomers warm, lokaal mogelijk tropisch

05 juni 2023, 13:00

Foto: ANP / BART MAAT

De eerste stranddagen lijken in aantocht: vanaf vrijdag breekt er een periode van zomerse warmte met 25 tot 28 graden aan. Vrijdag is kans op de eerste officiële zomerse dag van het jaar en in het weekend neemt de kans op een eerste lokale tropische dag van 30 graden of meer toe.

In het zuidoosten van Nederland wordt het tot en met donderdag al dagelijks zomers warm, dat wil zeggen 25 graden of meer. In het binnenland komt de temperatuur uit op 21 tot 24 graden en aan de westkust op 18 tot 21 graden. Op de Wadden blijft het met 15 tot 18 graden fris.

Vanaf vrijdag draait de wind en wordt er zomers warme lucht aangevoerd. In De Bilt kan het kwik vrijdag tot 25 graden of meer stijgen, waarmee de eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit zou zijn. Een record: deze eeuw moesten we niet eerder zo lang op de eerste officiële zomerse dag wachten. Het oude record staat op 7 juni 2004.

Strand

Met 25 tot 28 graden wordt het in het weekend op grote schaal zomers warm. Ook op de stranden aan de westkust kan de temperatuur oplopen tot 24 graden, op de Wadden is dat 22 graden. In het (zuid)oosten van het land loopt de temperatuur verder op: daar wordt het 29 graden. De kans dat de 30 gradengrens wordt bereikt en het daarmee de eerste lokale tropische dag van het jaar is, ligt momenteel op 20 procent.

Foto: AdobeStock / Nataraj
Foto: AdobeStock / Nataraj

Hoge zonkracht

Er wordt ook zonkracht 7 verwacht vanaf vrijdag, daarbij kan een onbeschermde huid tussen 11:00 en 16:00 uur in 10-25 minuten verbranden. Insmeren en af en toe de schaduw opzoeken is het devies. 

Lees ook: dit is de kracht van de zon

Ook na het weekend lijkt het zomerse weer aan te houden. Vanaf zondag kan het door de warmte lokaal onweren maar het blijft overwegend droog en zonnig.

Met het meest uitgebreide weerbericht van Nederland blijf je dagelijks op de hoogte van de meest recente weerdetails.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black