Weekverwachting: vrij koude maartdagen met sneeuwkansen

05 maart 2023, 19:15

Weekverwachting
Winterse buien. Foto: Anne-Marie van Iersel

We krijgen een wisselvallige week met vooral halverwege de week kans op (natte) sneeuw. Zo nu en dan schijnt de zon en vooral tijdens de nachtelijke uren vriest het enkele graden en is kans op gladheid. Of de sneeuw blijft liggen lees je in deze weekverwachting.

Wie hoopt op zonovergoten lenteweer met aangename temperaturen komt komende week bedrogen uit. Er wordt met een noordwestelijke wind koude lucht aangevoerd en daarin trekken maartse buien over het land.

Naast regen komt het ook tot hagel en natte sneeuw. Als buien in de avond, nacht en vroege ochtend over je regio trekken kan het kortstondig even wit zijn. Overdag smelt de eventueel gevallen sneeuw weer weg. De temperatuur loopt dan namelijk op naar ongeveer 5 graden.

Lees ook: hier komt ‘maart roert zijn staart’ vandaan.

Dinsdagavond sneeuwbuien

De grootste kans op een (dun) sneeuwdek is voor dinsdagavond en de daaropvolgende nacht naar woensdag weggelegd. Er trekken dan vanaf de Noordzee enkele sneeuwbuien over het land en bij temperaturen die in de avond dalen tot dichtbij nul kan het wit én glad worden. In de nacht naar woensdag volgt op uitgebreide schaal vorst en is opnieuw gladheid mogelijk door bevriezing van natte wegdelen.

In de nacht naar dinsdag alsook dinsdagochtend valt veelal regen. Bij intensieve neerslag kan ook natte sneeuw voorkomen. Woensdag en donderdag schijnt geregeld de zon, maar ook dan komt het tot maartse buien met hagel en natte sneeuw. De temperatuur komt overdag uit op waarden rond 5 graden en er staat daarbij niet veel wind.

Sneeuw en krokussen. Foto: Willy Bonnink-Naves
Sneeuw en krokussen. Foto: Willy Bonnink-Naves

Later in de week zachter?

Aan het eind van de week neemt de wisselvalligheid weer verder toe. De wind draait naar het zuidwesten en trekt aan. Daarmee wordt ook duidelijk zachtere lucht aangevoerd. Omdat koude lucht in de buurt van ons land blijft, is vooral in het noordoosten ook weer winterse neerslag mogelijk. Waar de grens met koude en warme lucht precies komt te liggen is op dit moment nog onduidelijk.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven