Wintersportweer: hoelang blijft het winters?

05 december 2023, 11:50

In Oostenrijk is het wintersportseizoen in volle gang. Foto: Jeroen Elferink

Afgelopen tijd viel een flink pak sneeuw in de Alpen. Komt er de komende tijd meer sneeuw bij of treedt de dooi in? Alles over het weer in de wintersportgebieden lees je in dit artikel.

Het wintersportseizoen is bijzonder goed van start gegaan: in zowel de Alpen als in de middelgebergtes ligt veel sneeuw en zijn de liften geopend. Het is koud genoeg en de pistes zijn in goede staat. De temperatuur loopt de komende tijd wel op. De vorst verdwijnt uit de nachten en de pistecondities zullen dit weekend behoorlijk verslechteren.

Tot en met zaterdag goede condities

Zachte lucht wint de komende dagen terrein, maar voordat echte zachte lucht de wintersportgebieden bereikt kan tot die tijd nog volop genoten worden van goede sneeuwcondities. Met name donderdag wordt een uitstekende skidag in de Alpen met weinig wind en flinke zonnige perioden. De vorstgrens ligt veelal tussen 800 en 1200 meter.

Davos. Foto: Floris Lafeber
Davos. Foto: Floris Lafeber

In Winterberg is dan veel (laaghangende) bewolking aanwezig en kan het zicht soms wat minder zijn. Vrijdag passeert een neerslaggebied en brengt boven circa 1200 meter sneeuw, maar grote hoeveelheden staan niet op het programma. In de Alpendalen komt het tot enkele centimeters en in de bergen kunnen tientallen centimeters sneeuw vallen.

Flinke dooi in het weekend

Vanaf zaterdag is het zachte weer aan zet. De sneeuwgrens stijgt naar 2000-2500 meter en de nachtvorst verdwijnt in de lagere delen, waardoor het in veel wintersportgebieden dooit. Er trekken dan geregeld neerslaggebieden over. De neerslag zal tijdens de eerste dagen van de nieuwe week vaak in vloeibare vorm vallen.

Ook op de hoogste toppen van het Sauerland, Zwarte Woud en de Vogezen zal de neerslag in de vorm van regen vallen. Door de regen en het zachte weer zal het vooral in de middelgebergtes behelpen met sneeuw worden. Het is nog maar de vraag of skigebied Winterberg die tijd zijn deuren openhoudt.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black