Weeronline
Weeronline

  Noordwesterstorm voorbij

  Aangemaakt: 05 okt 2017, 07:21 uur

  De storm is voorbij en dus kunnen we de balans opmaken. Op Vlieland en IJmuiden bereikte de wind ruim een uur lang snelheden van 9 Bft., waardoor we officieel een storm beleefden. In Lauwersoog was tussen 11:00 en 11:30 uur gemiddeld sprake van een zware storm. Dit was te kort voor een officiële zware storm. Daarvoor had een uur lang gemiddeld windkracht 10 moeten staan. De zwaarste windstoot staat ook op naam van Lauwersoog met 113 km/uur.

  In Friesland, Groningen en op de Waddeneilanden waaide het het hardst. Vanwege zeer zware windstoten van 100-120 km/uur werd voor deze gebieden code oranje uitgegeven. Deze windsnelheden werden uiteindelijk ook gehaald. In Nieuw-Beerta bijvoorbeeld, in het noordoosten van Groningen, werd een windstoot van 105 km/uur gemeten. Ook in de rest van de noordelijke provincies kwamen windstoten voor van rond 100 km/uur. Op een aantal plaatsen zijn bomen omgewaaid.

  In Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en het westen van Brabant bereikten de windstoten snelheden van 80-100 km/uur. Bovendien viel in de Randstad 20-30 mm regen. Vanwege de regen en wind stonden er lange files en beleefden we de drukste ochtendspits van het jaar.

  In Limburg en het zuidoosten van Brabant was nauwelijks iets te merken van de storm. Er stond wel een vrij krachtige bries, maar de wind haalde slechts uit naar 50-70 km/uur.

  Storm voorbij, maar het blijft onstuimig

  Vanmiddag trekken buien van noordwest naar zuidoost over het land. Tussen de buien door is ruimte voor de zon. De buien verplaatsen zich snel, waardoor het loont voor een naderende bui even te schuilen. Ondanks dat de storm voorbij is, kunnen in het noorden nog steeds zware windstoten voorkomen van circa 90 km/uur.

  Vanavond en vannacht is er een afwisseling van opklaringen en buien. Daarbij zijn er in de kustprovincies meer buien dan in het binnenland. Landinwaarts waait het slechts matig, maar in de kustgebieden blijft de noordwestenwind krachtig tot hard (6-7 Bft.) waaien. In het Waddengebied is daarbij kans op zware windstoten tot 80 km/uur. De minima variëren van 12 graden aan zee tot 9 in het zuidoosten.

  Morgen wordt een dag met soms zon, vaak veel bewolking en regelmatig buien. Bij de buien is kans op een lokale klap onweer. De noordwester is in de ochtend meest matig in het binnenland tot hard aan zee, 4-7 Bft. In het noordwestelijk kustgebied is kans op zware windstoten van 80 km/uur. In de middag neemt de wind in kracht af. Warmer dan 12 tot 14 graden wordt het niet. Normaal is het een graad of 16.

  Lees hier het live-blog terug:

  13:22 uur: Code oranje is ingetrokken en daarmee eindigen we dit live-blog. Nog even de highlights van vandaag. Er was officieel sprake van storm. Op Vlieland en in IJmuiden heeft het namelijk ruim een uur gestormd. In Lauwersoog stond een half uur lang windkracht 10 en werd een windstoot van 113 km/uur gemeten. Ook in de rest van het noorden kwamen zeer zware windstoten voor van iets meer dan 100 km/uur.

  In de westelijke kustgebieden bereikten de rukwinden snelheden van 90-100 km/uur. In Zuidoost-Brabant en Limburg viel het mee met de storm. Er stond daar wel een vrij krachtige bries, maar de wind haalde slechts uit naar 50-70 km/uur.

  12:02 uur: De foto’s van afgebroken takken en omgewaaide bomen stromen binnen. De storm trekt nu snel naar Duitsland weg en daarmee is het hoogtepunt bereikt. Ondanks dat het ergste voorbij is, moet je nog wel rekening houden met zware windstoten van 75-100 km/uur.

  11:09 uur: Windkracht 10 in Lauwersoog! Daarbij een windstoot van 113 km/uur! Er is nog geen sprake van een officiële zware storm. Daarvoor moet een uur lang windkracht 10 worden gemeten.

  10:30 uur: Ook na de buienlijn waait het hard. Ook op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enhuizen soms stormkracht. Tijdelijk kwamen zeer zware windstoten van ruim 106 km/uur voor.

  10:15 uur: Er trekt een stevige buienlijn over het land. Juist bij deze buien komen zware windstoten voor van 90-100 km/uur. Oppassen geblazen dus!

  10:05 uur: We hebben een officiële noordwesterstorm! Zowel op Vlieland als bij IJmuiden hebben we al een uur lang stormkracht (9 Bft.).

  9:55 uur: Rond Amsterdam en aan de westkust nu zware windstoten van 80 km/uur. Bij Rotterdam en Utrecht momenteel windstoten van 60 km/uur.

  9:50 uur: Nu ook storm aan de westkust. Bij IJmuiden windkracht 9!

  9:40 uur: Op Vlieland nu zeer zware windstoten van 100 km/uur.

  9:20 uur: De komende uren kunnen in Friesland en Groningen zeer zware windstoten van 100-120 km/uur voorkomen. Hiervoor is code oranje afgegeven.

   

  7:32 uur: Op Vlieland en in Vlissingen staat op dit moment een stormachtige wind, 8 Bft. Het is wachten op het moment dat de eerste stations stormkracht meten.

  7:12 uur: De noordwesterstorm stuwt extra zeewater op naar de Nederlandse kust, maar extreem hoge waterstanden worden niet verwacht. Opmerkelijk is dat vrijdag, wanneer de storm al weer voorbij is, in het westen hogere waterstanden worden verwacht dan vandaag. Dit heeft er mee te maken dat de wind pas na passage van de stormdepressie op de hele Noordzee vanuit het noordwesten gaat waaien. Het water wordt dan over een groot gebied opgestuwd. Langs de noordkust is de waterstand vanmiddag net iets hoger, maar extreme waarden worden niet verwacht. Hieronder is de 2daagse RWS verwachting voor de locatie Delfzijl te zien. Vanmiddag is het water verhoogd, maar extreem zijn de omstandigheden niet.

  6:30 uur: De stormdepressie bevindt zich op dit moment nog op de Noordzee tussen Engeland en Nederland in. Toch waait het aan zee al stormachtig, windkracht 8 en kan de komende uren al tijdelijk stormkracht worden gemeten.

  6:20 uur: We raden af om vanochtend en vanmiddag in het noorden, vlak langs de westkust en in het IJsselmeergebied met lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan. Vooral op de Afsluitdijk worden gevaarlijke rijomstandigheden verwacht, omdat de noordwestenwind dwars op de dijk staat.

  Regen en wind zullen extra drukte in de ochtendspits veroorzaken. Verkleurde bomen verliezen veel blad. De combinatie van regen en bladeren kan gladde sporen veroorzaken met vertraging en uitval van treinen tot gevolg. Later in de ochtend en in de middag zijn het vooral de zware windstoten die problemen veroorzaken. De zwaarste windstoten treden op bij de passage van enkele felle buienlijnen. Bij deze buien is ook kans op onweer. Afbrekende takken en omwaaiende bomen kunnen het treinverkeer in bosrijke gebieden plat leggen. Tweede helft van de middag worden de buien minder zwaar en neemt de wind af.

  Shop de leukste gadgets online bij Mini in the Box nu nog goedkoper dankzij onze speciale coupons en kortingscodes!

  Door: Yannick Damen