Ondanks regen geen einde aan droogte

04 mei 2020, 16:36

Droogte
Droogte-nog-niet-voorbij-ondanks-regen-1280x600
Droogte-nog-niet-voorbij-ondanks-regen-1280x600
Droogte-nog-niet-voorbij-ondanks-regen-1280x600

De regen van afgelopen week heeft de droogte in Nederland niet kunnen verhelpen. Nog altijd is sprake van een groot neerslagtekort. Komende dagen verlopen weer droog en zonnig, waardoor veel vocht zal verdampen. De droogte is daarmee ondanks de regen van afgelopen week dus nog niet voorbij en zal zelfs weer toenemen.

Over het land viel de afgelopen dagen gemiddeld zo’n 30 millimeter neerslag en dat is bij lange na niet genoeg om het neerslagtekort te bestrijden. Het tekort is inmiddels opgelopen tot 68 millimeter en eind deze week zou dat zelfs uit kunnen komen op 85 millimeter.

De grondwaterstanden staan op veel plekken nog altijd veel lager dan normaal. Met name in het zuiden en oosten is het erg droog, waaronder in de Achterhoek, op de Veluwe en in Brabant en Limburg. Dit jaar behoort tot dusver tot een van de droogste jaren ooit.

Droogte neemt komende dagen toe

Ook de komende dagen staat geen neerslag op de planning. Het wordt zonnig en droog en de temperatuur loopt op naar 20 tot 24 graden op vrijdag. Ook staat er een stevige noordoostenwind waardoor veel vocht kan verdampen. Vanaf volgende week neemt de kans op buien toe, maar veel regen zal er naar verwachting niet vallen.

Blijf op de hoogte van de verwachtingen via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven