Weekverwachting: opnieuw een warm intermezzo

31 juli 2022, 19:15

Weekverwachting
De temperaturen gaan weer stijgen deze week en dan is het heerlijk om verkoeling te zoeken aan de waterkant. Foto: Marianne de Blauw-Ganzevles

De zomervakantie is in volle gang en daarbij hopen velen op droog en zonnig weer. Dat is deze week geregeld aan de orde, maar er staat ook een weersomslag op de planning. Check de details in de weekverwachting.

De nieuwe week gaat bewolkt van start, maar hier komt in de loop van de maandag al vrij snel verandering in. Vooral in de zuidelijke helft komt nog een bui voor terwijl het elders nagenoeg droog is geworden. De wolkenvelden maken plaats voor zomerse stapelwolken met tussendoor blauwe luchten. Door een noordelijke windrichting is de temperatuur nog vrij gemiddeld met 20 tot 25 graden. Daar gaat in de loop van de week wel verandering in komen!

Opmars naar zomerse warmte

Door een verandering van de windrichting kan warme lucht vanuit Zuidwest-Europa koers zetten richting ons land. Hierdoor gaat de temperatuur stapsgewijs omhoog. Dinsdag wordt het landinwaarts al zomers warm met 25 tot 29 graden. Er zijn dan wel nog redelijk wat regionale verschillen te benoemen, want in het noorden zijn meer wolkenvelden aanwezig met kans op buien. De temperatuur valt daardoor in dit deel van het land ook wat lager uit.

Voor zomerse activiteiten is het hopen op droog weer met aangename temperaturen. Foto: Nel van Es.
Voor zomerse activiteiten is het hopen op droog weer met aangename temperaturen. Foto: Nel van Es.

Regionaal tropisch

Het noordwesten blijft ook woensdag gevoelig voor bewolking met mogelijk zelfs een spat regen. Elders wordt het met veel zon en stapelwolken zomers warm met ’s middags meer dan 25 graden op de thermometer. In het zuiden en oosten komen zelfs tropische waarden van meer dan 30 graden in zicht. Het is ideaal weer om verkoeling te zoeken aan de waterkant.

Wat inspiratie nodig? Dit zijn de leukste buitenzwembaden van Nederland.

Na warmte komen… Onweersbuien

Zoals zo vaak in de zomer in Nederland is de warmte geen lang leven beschoren en koelere lucht arriveert al op donderdag. Dieper landinwaarts kan het nog vrij lang een echte zomerdag worden. Voor de buien uit worden daar temperaturen van meer dan 25 graden bereikt. Pas later op de donderdag komen vervolgens buien tot ontwikkeling. Deze kunnen gepaard gaan met een klap onweer.

De week sluit vervolgens door een noordenwind een stukje koeler af. De zon schijnt geregeld en sporadisch laat een buitje jouw buitenplannen in het water vallen. Een blik op de regenradar biedt later in de week dus uitkomst!

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven