Van warm naar kans op sneeuw binnen één week

31 maart 2021, 11:30

Actueel
sneeuw, narcissen, voorjaar Foto: Burry van den Brink

Met temperaturen al een aantal dagen (ruim) boven 20 graden en diverse datum-warmterecords, ziet het weerbeeld er op paasmaandag heel anders uit. Met een noordwestenwind wordt dan ijskoude lucht naar onze streken gevoerd. Ook is grote kans op hagel- en sneeuwbuien. Het koude aprilweer lijkt de dagen daarna aan te houden.

Al voor de derde dag op rij stijgt de temperatuur naar 20 graden en meer. Daarmee zijn de slotdagen van maart uitzonderlijk warm. De eerste warme dagen van het jaar zijn al genoteerd en vanmiddag kan het in het zuiden lokaal zelfs 25 graden worden. Warmteliefhebbers kunnen dan ook nog hun hart ophalen.

Volgende week kan de winterkleding weer worden aangetrokken, want het wordt gevoelig kouder dan deze dagen. Op sommige dagen is het zelfs meer dan 15 graden kouder en dat niet alleen, er valt ook (winterse) neerslag. Met een stevige noordwestenwind wordt koude lucht uit het hoge noorden aangevoerd. Daarin trekken winterse buien mee die van hagel en (natte) sneeuw vergezeld gaan.

De temperatuur is volgende week niet hoger dan 5 tot hooguit 9 graden en dat is duidelijk onder de norm voor begin april. Temperaturen van 11 tot 14 graden zijn namelijk gebruikelijk. Ook de nachten worden kouder en soms kan het licht vriezen. De kans dat het volgende week ergens een keer kortstondig wit wordt op auto’s, tuintafels of grasvelden is met 30% vrij groot.

Lees ook: april doet wat hij wil

Maartse buien. Foto: Edwin Barendrecht.
Maartse buien. Foto: Edwin Barendrecht.

Foto: Edwin Barendrecht

Morgen al duidelijk kouder op veel plaatsen

De komende dagen draait de wind al naar het koude noorden en morgen zijn de verschillen tussen het noorden en zuiden al groot. In het uiterste noorden wordt het maximaal 9 graden, terwijl het in het zuiden nog 20 tot 22 graden kan worden. In het midden van het land wordt het ongeveer 15 graden.

Ook Goede Vrijdag is het kil met 8 tot 12 graden. Er trekken dan wolkenvelden over het land, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Zaterdag en eerste paasdag is het prima weer voor een wandeling of fietstocht. Er zijn perioden met zon, maar ook wolkenvelden. Met 9 tot 12 en zondag lokaal 13-14 graden is het dan nog best aangenaam. De details volg je via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Burry van den Brink

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven