Maandverwachting: zo warm wordt het in april

30 maart 2019, 16:33

Maandverwachting
Tulpen-bij-mooi-lenteweer-in-april-1280x600
Tulpen-bij-mooi-lenteweer-in-april-1280x600
Tulpen-bij-mooi-lenteweer-in-april-1280x600

April maakt komende week een frisse start met kans op buien. In de tweede week van april wordt het waarschijnlijk droger, warmer en zonniger. Voor de tweede helft van de maand neigen de weermodellen naar normaal tot iets te zacht weer. Geen van de berekeningen komt met zeer zacht weer. De kans op een lange serie warme dagen met maxima van 20 graden of meer is dus klein.

Volgende week stroomt relatief koude lucht over ons land. Dit gaat gepaard met regenzones en buien. Bij deze buien is kans op een klap onweer, hagel en misschien valt in de nacht en vroege ochtend zelfs wat natte sneeuw. Doordat de Noordzee een graad warmer is dan normaal kunnen de buienwolken extra vocht opnemen en zwaarder uitpakken dan normaal.

Het wordt overdag 8-12 graden en ’s nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt. Normaal liggen de maxima begin april op 10-13 graden en in de nacht op 3-5 graden.

ANP-Graphics-maandverwachting-temperatuur-april
ANP-Graphics-maandverwachting-temperatuur-april

Geleidelijk warmer

In de tweede week van april neemt de kans op normaal tot iets te zacht weer toe en daarbij lijkt het ook droger dan gebruikelijk te worden. Desondanks kan soms nog een neerslagzone passeren of een bui ontstaan. In de tweede helft van de maand verandert volgens de meeste weermodellen weinig. De maandgemiddelde temperatuur komt waarschijnlijk boven normaal uit en de neerslagsom wordt iets te laag tot normaal. Ook bij een normale hoeveelheid regen is het niet heel nat, want april is met gemiddeld over het land 44 mm de droogste maand in ons klimaat.

Trend naar de zomer

Het is nog te vroeg voor een zomerverwachting, maar de computerberekeningen gaan al wel zover dat we iets kunnen zeggen over de trend richting de zomer. Op dit moment schetsen alle weermodellen een vrij grote kans (60%) op warmer weer dan normaal in de mei, juni en juli. Daarbij kunnen er lange droge periodes zijn, maar doordat neerslagzones vanaf de oceaan ons land soms wel bereiken kan toch de normale hoeveelheid regen vallen.

Vorig jaar op twee na warmste april in ruim 300 jaar!

In 2018 leek het wel zomer in april. De gemiddelde temperatuur kwam in De Bilt uit op 12,2 graden tegen 9,2 graden normaal. In 2009 was het net zo warm en alleen 2007 en 2011 waren nog warmer met 13,1 graden. Op 19 april vorig jaar was het recordwarm met 27,4 graden in De Bilt en 29,6 graden in Lelystad. Ook op 7, 8 en 22 april werden officiële warmterecords genoteerd. Door een kletsnat slot werd april 2018 toch een natte maand. Er viel 74 mm tegen 44 normaal. Sinds 2001 was het niet zo nat geweest in april.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven