Voor het eerst dit winterseizoen lokale matige vorst!

30 november 2023, 06:10

Vorst
Vogel op een dun vliesje ijs na een nacht met matige vorst. Foto: Jannes Wiersema.

In Leeuwarden daalde de temperatuur afgelopen nacht naar -5,4 graden en daarmee is de eerste lokale matige vorst van dit winterseizoen een feit. De vorige keer dat het afkoelde beneden -5 graden was op 11 maart in Eelde en Deelen; -7,3 en -6,3 graden. Vorig jaar kwam het al op 19 november tot de eerste matige vorst van het winterseizoen.

In het winterseizoen van 2021-2022 was de eerste keer met lokaal temperaturen beneden -5 graden op 10 december en het seizoen ervoor op 29 november. In het winterseizoen van 2019-2020 moest tot 21 januari worden gewacht op de eerste matige vorst.

Eerste matige vorst gemiddeld op 1 december

Gemiddeld komt de eerste lokale matige vorst rond 1 december voor. De meest vroege datum dat het ergens in het land tot matige vorst kwam is 7 oktober 1912. In Winterswijk werd het die dag -5,7 graden. Er is nog nooit een winterseizoen geweest waarin het nergens tot matige vorst kwam.

Steeds minder dagen met matige vorst

In ons huidige klimaat komt het gemiddeld in het oosten en noordoosten van het land op veertien tot zestien dagen tot matige vorst. In de periode 1981-2010 was dit nog zeventien tot negentien keer het geval. In het midden en zuiden vriest het gemiddeld tien keer matig en dat was in de vorige klimaatnormaal nog drie dagen meer.

Zie ook: Zo warm worden onze winters door klimaatverandering

In het westen van het land komt matige vorst het minst vaak voor. Vanwege de invloed van relatief warm zeewater vriest het op twee tot vijf dagen. Dat was in de vorige klimaatperiode nog drie tot zeven keer.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven