Storm Ciarán nadert Europa

30 oktober 2023, 15:34

Storm
Stormschade bij een eerdere storm in Engeland. Foto: ANP / AFP / Justin Tallis.

Storm Ciarán brengt later deze week in Zuid-Engeland en Wales waarschijnlijk harde wind, zware regenval en het risico op overstromingen. Dat voorspelt de Britse meteorologische dienst Met Office. Ook het noordwesten van Frankrijk krijgt met Ciarán te maken. In Nederland wordt het donderdag ook onstuimig weer, maar de kans op storm is in ons land vrij klein.

Woensdag zorgt een actief lagedrukgebied in Engeland en Frankrijk voor stormachtige omstandigheden. In het zuiden van Engeland en in het noordwesten van Frankrijk komt het mogelijk tot een zware storm met zeer zware windstoten die pal aan zee op kunnen lopen tot ruim 130 kilometer per uur. Er gelden momenteel al waarschuwingen voor deze regio's en mogelijk worden deze de komende dagen nog verder opgeschaald.

Het Met Office verwacht dat Ciarán ook zware regenval met zich meebrengt in zuidelijke en westelijke gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Op grote schaal kan er 20 tot 25 millimeter vallen en in hoger gelegen gebieden 40 tot 60 millimeter.

Lees ook: De definities van storm en zware windstoten

Kans op overstromingen in Engeland

"Er zal zware en aanhoudende regen vallen op de reeds verzadigde grond, wat het risico met zich meebrengt op overstromingen in gebieden die al moeite hebben met het opruimen van de zware regenval die we de afgelopen week hebben gezien", aldus het Met Office. In veel delen van Groot-Brittannië wordt nog steeds opgeruimd na storm Babet, die ten minste zeven doden veroorzaakte en honderden mensen dakloos maakte door overstromingen.

In ons land wordt het vanaf donderdag onstuimig, met een krachtige wind boven land tot een stormachtige wind in de kustgebieden (windkracht 6 tot 8). In heel het land kunnen windstoten voorkomen tot circa 75 kilometer per uur en pal aan zee tot 90 km per uur. Aan de kust is daarbij slechts een kleine kans op storm.

Meer over het weer in Nederland lees je in ons weerbericht.

Onze collega's van Weerplaza leggen in onderstaande video uit hoeveel schade een storm kan aanrichten.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven