Wanneer wordt het nou eindelijk lekker lenteweer?

03 mei 2021, 07:45

Deze week staat wisselvallig en vrij koud lenteweer op het programma en de nieuwe maand gaat op dezelfde voet verder na een extreem koude april. Toch gloort er hoop aan de horizon voor iedereen die wel toe is aan wat warmte! In dit artikel lees je over de kansen op warm lenteweer in de komende tijd.

Na een zeer koude aprilmaand laat zonnig en warm lenteweer ook in de nieuwe maand nog even op zich wachten. Deze week verloopt wisselvallig en vrij koud voor de tijd van het jaar met maxima tussen 10 en 13 graden. Dit is ongeveer vijf graden kouder dan gebruikelijk voor begin mei. Door de stevige wind valt de gevoelstemperatuur ook nog een paar graden lager uit en het is buiten koud en guur.

Tijdens het weekend kans op een warmer weertype

De verschillende weermodellen laten namelijk een grote kans zien dat de westenwind plaatsmaakt voor een overwegend zuidelijke stroming. Vanuit het Middellandse Zeegebied wordt dan zachte lucht richting Nederland gevoerd. Op het grensvlak tussen koude en zachtere lucht kan wel bewolking ontstaan. Ook blijft de kans op neerslag aanwezig, waardoor de temperatuurverwachting voor het weekend nog wel wat onzekerheid kent. In een wisselvalliger scenario komt de temperatuur ongeveer uit op een graad of 15. Wanneer het langere tijd droog is met meer ruimte voor de zon liggen temperaturen rond 20 graden in het verschiet. In het zuidoosten kan het zondag mogelijk 25 graden worden.

Kans op zonnig en warm lenteweer tijdens het weekend. 
Foto: Ben Saanen

Mogelijk wordt het tijdens het weekend 20 graden en kan er zonder jas buiten gefietst worden zoals hier het geval was tijdens het zachte lenteweer in februari. Foto: Ben Saanen

Na het weekeinde zal de windrichting bepalen of we het zachtere lenteweer nog een tijdje houden of dat de temperatuur toch geleidelijk weer een stapje terug doet. De kans op koud weer, zoals deze week het geval is, lijkt vooralsnog nihil.

De meeste recente weersverwachting met de vooruitzichten op lenteweer houd je bij via ons nieuwsblog of het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

Hoofdfoto: Regina Vastenhout

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook