Niet eerder zo'n koude nacht op 3 april in ons land

03 april 2022, 07:12

Het was een koude aprilnacht. Foto: Willy Bonnink-Naves

Met -6,3 graden op meetpunt Deelen (Gelderland) is het de koudste 3-aprilnacht ooit gemeten. Het vorige record dateert uit 1909. Toen werd in Winterswijk op deze datum -5,5 graden gemeten. Er is geen sprake van een record in De Bilt. Daarvoor moest het in De Bilt kouder worden dan -4,8 graden.

Na vele datum-warmterecords is nu eindelijk eens sprake van een datum-kouderecord. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in Deelen naar -6,3 graden. Niet eerder was het zo koud op 3 april in ons land. Ook in Eelde (bij Groningen), Enschede, Hupsel (Achterhoek), Herwijnen (Betuwe), Volkel en Eindhoven vroor het matig met minima tussen -5 en -6 graden.

Minimumtemperatuur zondag 3 april 2022
Minimumtemperatuur zondag 3 april 2022

In De Bilt daalde de temperatuur naar -4,0 graden.

Lees ook: wat doen fruittelers tegen de vorst

Vorst in april niet heel bijzonder

Vorstdagen in april zijn niet heel bijzonder. Vorig jaar april noteerde Eelde zelfs achttien dagen met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt. In Hupsel kwam het tot zeventien vorstdagen en in Heino zestien. In april 1917 werd in Eelde een recordaantal van twintig vorstdagen genoteerd.

De allerlaagste apriltemperatuur in april werd gemeten in Deelen. In deze plaats in Gelderland daalde het kwik op 12 april 1986 naar -9,4 graden. De allerlaagste apriltemperatuur voor De Bilt werd ook op die dag genoteerd: -6,6 graden.

Komende nachten neemt de vorstkans af

Komende nacht kan de temperatuur nog dalen naar waarden in de buurt van het vriespunt, maar het wordt zeker niet meer zo koud als deze nacht. Komende week verdwijnen de koude nachten. Daarvoor in de plaats komt veel bewolking en regelmatig regen. De details voor het weer komende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black