Dit is de kans dat je de Boötidenzwerm kunt zien komende nacht

03 januari 2023, 08:00

Kijkend naar de sterrenhemel. Foto: Adobe Stock / astrosystem

Komende nacht bereikt de Boötidenzwerm zijn maximum. Of je deze zwerm ook goed kunt waarnemen lees je in dit artikel.

De vallende sterren van de Boötiden is een fenomeen dat op jaarlijkse basis voor spectaculaire hemels kan zorgen. Dit jaar is de zwerm een stuk actiever dan de afgelopen jaren. Onder een heldere hemel kunnen er wel 80 vallende sterren per uur te zien zijn. De afgelopen jaren kwamen we nog niet aan de helft van het aantal dat we nu krijgen. Ook de komende jaren zal het aantal een stuk minder zijn. De zwerm bereikt zijn maximum op 4 januari rond 7:00 uur. Doordat de zwerm relatief zeer kort duurt heeft het geen zin om een nacht eerder of een nacht later te kijken.

Van tevoren was al bekend dat de maan een flinke stoorzender zou zijn. Die is dit jaar namelijk voor 95% verlicht waardoor alleen de helderste meteoren zichtbaar zijn. Dit is ook de reden dat kijken in de vroege ochtend slimmer is, want de maan gaat rond 7 uur onder.

Weer werkt niet mee

Nu lijkt het erop dat niet de maan maar het weer de grootste boosdoener is. Komende nacht is het namelijk overal bewolkt en ook rond 7:00 uur, wanneer de zwerm zijn maximum bereikt, is er hoogstwaarschijnlijk geen gaatje in het wolkendek te vinden. Dit zorgt er dus helaas voor dat we de zwerm dit jaar niet kunnen waarnemen.

Wat vallende sterren precies zijn lees je hier.

Het is voorlopig ook een van de laatste momenten waarbij er veel vallende sterren zijn. Dat maakt het extra jammer dat wij deze zwerm niet kunnen waarnemen. De eerstvolgende periode waarin wij te maken krijgen met een meteorenzwerm met veel vallende sterren is pas weer begin augustus. De vallende sterren van de Perseïden.

Wil jij weten hoe je het beste naar vallende sterren kunt kijken? Lees dat hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black