Maandverwachting: dit wordt het weer in oktober

29 september 2019, 12:34

ANP-weer-in-oktober-mistige-ochtend-1280x600
ANP-weer-in-oktober-mistige-ochtend-1280x600
ANP-weer-in-oktober-mistige-ochtend-1280x600

Oktober is de herfstmaand bij uitstek, maar dit jaar lijkt het weer in oktober uit een ander vaatje te tappen. Normaal wordt het in de loop van de herfst wisselvalliger.  Nu laten vooral de eerste weken van oktober wisselvallig weer zien, maar richting het eind van de maand draaien de rollen juist om. De kans op rustig herfstweer met nachtvorst en mist neemt dan toe.

In het eerste deel van oktober worden buiige dagen afgewisseld door periodes met droge dagen. Zo nat als in de laatste week van september lijkt het daarbij niet te worden. Wel valt meer neerslag dan normaal. Bovendien is het iets zachter dan gebruikelijk, maar dat komt niet door droog en zonnig weer.

Juist de wisselvallige dagen zorgen ervoor dat de temperatuur op een hoger niveau uitkomt dan gemiddeld. Dat komt doordat de wind vaak uit het zuidwesten komt en lucht over het relatief warme water van de Noordzee naar Nederland blaast. De zeewatertemperatuur is namelijk hoger dan normaal. Ook spelen zachte nachten een grote rol.

Zorgen orkanen voor warm nazomerweer?

Elk jaar weten voormalige orkanen en oude tropische stormen in september en oktober het weer in het westen van Europa te beïnvloeden. De ene keer levert dat warm nazomerweer op, zoals in oktober 2017. De andere keer krijgt Nederland juist met wisselvallig weer te maken, zoals afgelopen week onder invloed van ex-orkaan Humberto.

Ook dit jaar kunnen oude orkanen invloed uitoefenen op het oktoberweer bij ons. Zo arriveert storm Lorenzo in de eerste week van oktober in de noordelijke Atlantische Oceaan. Wanneer Lorenzo ten westen van Ierland blijft levert dat bij ons overwegend droog en mogelijk zelfs warm nazomerweer op. Een oostelijke koers zorgt juist voor wisselvallig weer.

ANP-infographic-maandverwachting-oktober
ANP-infographic-maandverwachting-oktober

Afbeelding: ANP

Weersverandering op komst

Liefhebbers van kalm herfstweer kunnen uitkijken naar het laatste deel van de maand. Naarmate de maand vordert neemt de kans op droog weer met weinig wind namelijk toe. Dat kan prachtig zonnige dagen opleveren, maar ook hardnekkige mist in de nacht en ochtend. Bij weinig wind kan het zelfs voor het eerst dit seizoen op grote schaal tot nachtvorst komen! Overdag komt de temperatuur een aantal keer dicht bij 20 graden en kan er zelfs overheen gaan.

Kortom, na een wisselvallige periode met buien voor de regenliefhebber zijn aan het eind van oktober liefhebbers van droog najaarsweer aan zet. De prachtig rood en bruin gekleurde bossen lonken voor een lekkere wandeling.

Is het weer komende dagen goed voor een wandeling? Je leest het in ons weerbericht.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: ANP (hoofdfoto)

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black