Zo groot is de kans op buien tijdens de F1 GP in Zandvoort

29 augustus 2022, 11:49

Sport
Formule 1 GP Zandvoort in 2021. Foto: Boris Streubel / Getty Images via Red Bull Content Pool

Racefans kijken reikhalzend uit naar de GP van Nederland die komend weekend in Zandvoort wordt gehouden. Regenen doet het deze zomer bijna nooit, maar geldt dat ook voor het komende F1-weekend?

De aanloop naar het raceweekend ziet er in ieder geval weer zomers uit. Met temperaturen rond 24 graden, veel zon en een matige oostelijke wind is het komende dagen ‘s middags prima strandweer in Zandvoort.

Vrijdag tijdens de eerste kwalificatie is de kans groot op eenzelfde weerbeeld. Het wordt een graad of 24 met veel zon en een paar wolken boven het circuit van Zandvoort. De kans op een bui is klein met slechts 25%. Er waait een matige oostenwind, windkracht 4.

Het weer zal vrijdag dus geen invloed hebben op het verloop van de eerste vrije trainingen. De omstandigheden zijn perfect om op de tribune te zitten. Er wordt in de eerste helft van de middag zonkracht 5 verwacht. Hierdoor kan een onbeschermde huid binnen 20-40 minuten verbranden. Vergeet je dus niet in te smeren!

Weersomslag tijdens het weekend?

Of de hele Dutch Grand Prix droog verloopt, is nog maar zeer de vraag. Tijdens het weekend neemt de kans op buien vanuit het zuiden van ons land namelijk toe. Zandvoort zit daarmee niet direct eerste rang voor buien, maar de kans op neerslag neemt wel toe vergeleken met deze droge zomerweek.

Verwachting Formule 1 Zandvoort 29-8-2022

Zaterdagmiddag is de kans op regen in Zandvoort gestegen naar zo’n 40%. Ondanks deze toename is het alsnog waarschijnlijker dat het droog blijft. Als de buien eerder noordwaarts trekken dan nu door de weermodellen berekend wordt, zal deze kans toenemen. Buien of niet, de temperatuur komt waarschijnlijk uit rond 24 graden en de wind waait matig uit het zuidoosten. Er is een mix van stapelwolken en zon, waarbij de UV-index tussen 12 en 15 uur opnieuw op 5 uitkomt. Insmeren met zonnebrandcrème is dus weer het devies.

Zondagmiddag, tijdens de race van het jaar, is de kans op buien in Zandvoort toegenomen naar 60%. Als het tot buien komt kan daar ook een klap onweer bij zitten. Verder toont de verwachting een mix van stapelwolken, zon en een maximumtemperatuur van 24 graden. De details voor deze dag zijn echter nog zeer onzeker, laat staan voor specifiek het tijdvak van de race (15:00-17:00 uur).

Woensdag in onze volgende update over de GP van Zandvoort hopen we in meer detail een verwachting te kunnen geven over het weer in dit race-weekend.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven