Kletsnat in gebieden rondom het IJsselmeer

29 april 2021, 16:34

Regen
Kletsnatte aprildag

Na een paar fraaie lentedagen is het vandaag weer koud aprilweer. Die kou zijn we inmiddels wel gewend, maar het is dit keer ook grijs en regenachtig. In de gebieden rondom het IJsselmeer is zelfs evenveel regen gevallen als normaal in heel april! Na twee weken droog weer kan de natuur de regen goed gebruiken. 

Vandaag valt op verschillende plaatsen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland een maandsom regen van zo’n 40 mm. In Lelystad viel sinds gisteravond laat 42,5 mm regen. Er is daar nog zoveel regen gevallen op een aprildag! Komende uren kunnen meer plaatsen een maandsom regen in een dag bereiken. De neerslagsom in Lelystad kan verder oplopen naar circa 50 mm.

Niet alleen in de gebieden rondom het IJsselmeer is het nat, maar ook in Zuid-Holland en Zeeland is 10 tot 20 mm gevallen en plaatselijk zo’n 30 mm. Ook in Groningen, Drenthe en de Kop van Overijssel kan de neerslaghoeveelheid nog flink oplopen.

In de rest van het land zijn de neerslagsommen beperkt. Daar valt op veel plaatsen lange tijd lichte regen of motregen. Tot dusver is op veel plaatsen 1-5 mm gevallen. Op sommige plekken in Limburg is het nog geheel droog gebleven.

Neerslagsom 29 april 2021 tot 16:30 uur
Neerslagsom 29 april 2021 tot 16:30 uur

Neerslagsom 29 april 2021 tot 16:30 uur

Natuur kan regenwater goed gebruiken

Door de regenval vandaag en in de eerste helft van april is gemiddeld over het land ongeveer de normale hoeveelheid regen van 41 mm gevallen. De afgelopen twee weken viel er niet of nauwelijks regen. Door zonnig weer en een schrale noorden- tot noordoostenwind droogde de bovenlaag van de bodem uit en moesten vers aangeplante plantjes en tulpen hier en daar al van water voorzien worden. Ook ontstonden enkele natuurbranden. 

Doordat april koud verlopen is en de ontwikkeling in de natuur traag gaat, hebben planten nog weinig vocht uit de diepere bodemlagen gebruikt. Van echte droogteproblematiek was dan ook nog geen sprake. De regen van vandaag is voor ondiep wortelende planten wel zeer welkom. Doordat het om gestage regenval gaat en niet om plensbuien kan veel van het regenwater langzaam de bodem in trekken.

Komende dagen valt slechts een enkele bui, maar na het weekend neemt de kans op regen flink toe. Ook Limburg maakt dan kans op regen van betekenis. 

Hoofdfoto: Henk Voermans

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven