Maandag noordwesterstorm en (zeer) zware windstoten

30 januari 2022, 09:35

Foto: Hanneke Lucasse, Westkapelle (Zeeland)

Maandag is vanaf de vroege ochtend aan de westkust grote kans op noordwesterstorm (windkracht 9). Ook worden zeer zware windstoten van 110-115 km/uur verwacht. Het onstuimige weer gaat gepaard met buien. Vooral de ochtendspits zal overlast ondervinden van het weer.

Vanaf maandagochtend vroeg waait het hard tot stormachtig. Aan de west- en noordwestkust zal stormkracht (9 Bft.) bereikt worden en is kans op windstoten van 110-115 km/uur. Iets verder landinwaarts en rond het IJsselmeer komt het tot zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur en daarbij staat een harde tot stormachtige wind. In het binnenland zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 km/uur en kan het hard waaien.

Het weerbeeld bestaat maandagochtend uit buien en droge perioden. Tijdens de buien zullen de windstoten het zwaarst zijn.

De wind neemt in de loop van de middag en avond geleidelijk af, maar aan de westkust is tot in de avond kans op zware windstoten.

Oppassen op de weg

Buitenactiviteiten kunnen grote hinder ondervinden van het onstuimige weer. Vooral de zeer zware windstoten zijn gevaarlijk in het verkeer. We raden sowieso af om met een lege vrachtwagen of aanhanger de weg op te gaan in de westelijke kustprovincies, rond het IJsselmeer en in Friesland.

Storm Corrie

Stormen krijgen een naam als de code oranje of rood veroorzaken. Het Met Office (het KNMI van het Verenigd Koninkrijk) heeft zaterdag de storm al de naam Corrie gegeven.

Het is na Arwen en Barra de derde storm van dit stormseizoen. Het seizoen loopt van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2022. De naam Corrie is gekozen vanwege Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964.

Aanhoudend winderig en zacht

De rest van de week blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen en vooral later in de week ook weer wat vaker de zon. De wind zit voorlopig in de westhoek en is vaak nadrukkelijk aanwezig met in de kustgebieden kans op zware windstoten. 

Het is aan de zachte kant voor begin februari met maxima tussen 7 en 10 graden. In de nacht blijft het kwik meestal ruim boven nul, maar tijdens een nacht met brede opklaringen is een keer landinwaarts een graadje vorst wel mogelijk.

Lees alles over storm en zware windstoten.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black