ABC-eilanden bereiden zich voor op tropische storm

28 juni 2022, 09:59

Golven op Bonaire door tropische storm Omar in 2008. Foto: ANP / MARIEKE SERRUYS

Op Aruba, Bonaire en Curaçao bereidt de bevolking zich voor op de komst van een tropische storm. Zo'n 1000 kilometer ten oostzuidoosten van de eilanden bevindt zich nu nog een lagedrukgebied dat zeer waarschijnlijk ontwikkelt tot tropische storm. Het systeem krijgt dan de naam Bonnie en wordt woensdagavond en in de nacht naar donderdag bij de ABC-eilanden verwacht.

Omdat er een voorwaarschuwing voor een tropische storm en ruige zee is afgegeven, heeft zowel de regering op Curaçao als op Aruba maandagavond een persconferentie ingelast. Op Bonaire heeft de regering een speciale waarschuwing afgegeven.

Mensen gevraagd zich voor te bereiden

De bewoners van Curaçao, Aruba en Bonaire is gevraagd zich voor te bereiden op zware regenval, hevige wind en een ruige zee. Dat betekent concreet: voldoende voedsel en drinkwater in huis, net als kaarsen of een zaklamp. Verder wordt mensen gevraagd ervoor te zorgen dat hun huis en tuin in orde zijn, zodat er geen losse spullen kunnen rondwaaien die daardoor schade aanrichten.

De ABC-eilanden liggen buiten de orkaangordel in het Caribisch gebied. In het verleden zijn de eilanden wel door zware tropische stormen geraakt, maar nooit door hevige orkanen zoals de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De laatste orkaan die de ABC-eilanden heeft geraakt was in 1877.

Lees ook: aantal cyclonen (orkanen) neemt af, intensiteit juist toe

Meer details over de verwachting

Het lagedrukgebied bevindt zich ten noorden van Suriname en heeft nu een windkracht 8 met zware windstoten tot zo’n 85 km/uur. Ze trekt westwaarts en neemt naar verwachting toe in kracht. In de loop van de dag zal het systeem zeer waarschijnlijk de naam Bonnie krijgen.

Voor Trinidad en Tobago en Grenada geldt een tropische storm warning. Voor Bonaire en delen van Venuzuela geldt een tropische storm watch. Voor Curacao en Aruba geldt dit nog niet, maar dit zal later vandaag wel komen.

Tropische storm ‘watch’ betekent dat storm-omstandigheden worden verwacht binnen 48 uur. Als dit binnen 36 uur is wordt de ‘watch’ een ‘warning’.

Naast veel wind brengt het systeem veel regen met zich mee. Daar waar de warning voor geldt worden neerslagsommen van 100 tot 150 mm verwacht.

De verwachting geeft verder aan dat ze door kan groeien tot orkaan van de eerste categorie laat op donderdag of vrijdag. Een orkaan is windkracht 12 en in dit geval worden windstoten verwacht tot 150 km/uur.

Deze verwachting wordt deze periode wel onzeker, zowel wat betreft kracht als locatie. De gemiddelde verwachting laat het systeem vervolgens aan land gaan in het oosten van Nicaragua, waardoor ze sterk afneemt in kracht.

Lees alles wat je wilt weten over orkanen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven