Aantal cyclonen vorige eeuw afgenomen, intensiteit zal toenemen

28 juni 2022, 12:30

Orkanen
Tropische cycloon (orkaan) Batsirai 2 februari 2022. Foto: ANP / EPA/NASA EARTH OBSERVATORY

Vergeleken met de tweede helft van de negentiende eeuw zijn in de afgelopen honderd jaar minder cyclonen voorgekomen, blijkt uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in de journal Nature Climate Change. De afname van het aantal cyclonen - ook wel orkanen of tyfoons genoemd - zou te maken hebben met de opwarming van de aarde.

In de twintigste eeuw daalde het jaarlijkse aantal cyclonen gemiddeld met 13 procent. Sinds 1950 is de daling het sterkst, aldus de onderzoekers. Zij stellen dat de uitkomst van het onderzoek in lijn is met de verwachting dat de opwarming van de aarde voor minder, maar wel intensere cyclonen zou zorgen.

Belangrijk om te vermelden is dat de onderzoekers zich echt gericht hebben op het aantal cyclonen en niet per se op de intensiteit en de impact die de weersystemen hebben. Hoewel het "goed nieuws" is dat het aantal cyclonen afnam, zijn er voor de toekomst echter wel zorgen.

Absolute aantal neemt of, maar aantal zeer sterke neemt toe?

"Het zijn de intense cyclonen die het merendeel van de schade veroorzaken", aldus co-auteur professor Kevin Walsh van de University of Melbourne in gesprek met The Guardian. "Maar er is een goede theorie dat die aantallen in de toekomst zullen toenemen."

Lees alles wat je wilt weten over orkanen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven