Droog en zonnig april zorgt voor groot neerslagtekort

28 april 2020, 12:43

Droogte
droogte-nl-anpxtr-1280x600
droogte-nl-anpxtr-1280x600
droogte-nl-anpxtr-1280x600

April 2020 was tot dusver zeer droog en extreem zonnig. Dat veroorzaakt nu al een groot neerslagtekort. Komende dagen zal dit neerslagtekort kleiner worden, maar volgende week kan de droogte weer toenemen.

Tot dinsdag viel er deze maand over het hele land slechts zo’n 2 millimeter regen, tegen ruim 40 normaal. Het neerslagtekort, dat vanaf 1 april wordt gemeten, bedroeg daarom maandag al 76 millimeter. Dit is een record voor deze tijd van het jaar.

Tijdelijk daling neerslagtekort door regen

Hoewel het neerslagtekort de komende dagen weer een beetje zal dalen door regenval, loopt het waarschijnlijk volgende week weer op. Tot en met zaterdag valt verspreid over het land nog 25 mm regen, maar voor volgende week wordt weer een droger weertype verwacht. De kans is groot dat 2020 ook in mei nog enige tijd in de top vijf van droogste jaren blijft.

Lage waterstand Rijn

De waterstand van de Rijn is laag voor de tijd van het jaar. Dit maakt het voor waterschappen in Oost-Nederland lastig om het grondwaterpeil op niveau te houden. De grondwaterstanden in delen van Gelderland zijn al behoorlijk laag.

In het brongebied van de Rijn is het komende dagen wel behoorlijk nat met vooral in Zwitserland op veel plaatsen ruim 50 mm neerslag. Het duurt wel even voordat het waterpeil in de Rijn in Nederland daardoor stijgt. De komende twee dagen zal de waterstand in de Rijn ongeveer gelijk blijven.

Lees ook waarom je niet te vaak je tuin moet sproeien.

Foto: ANP XTRA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven