Dit wordt het weer in maart: volop lente of toch weer koud?

28 februari 2021, 08:17

a3e3463f-n-padmos-fietsers-aan-de-zeeuwse-kust-in-maart-1280x600

De lente begon wel erg vroeg dit jaar. Wordt het ook in maart zonnig en zacht, of weet de ijzige kou ons land nog één keer te vinden? In deze maandverwachting lees je wat voor weer het wordt in maart.

Voor liefhebbers van de lente is het weer zo ver: de dagen worden langer, de natuur ontwaakt uit haar winterslaap en het wordt steeds warmer. Kortom: de lente barst los! Toch brengt maart na de lente-explosie die we eind februari hebben gehad niet altijd lenteweer. Regelmatig kan namelijk een frisse wind vanaf de koude Noordzee opsteken en die tempert de temperatuur. Zeker in de kustgebieden wordt het op dagen met wind van zee niet warmer dan 8 graden.

Dat betekent overigens niet dat maart een hele kille maand wordt. Sterker nog, regelmatig hebben we met rustig weer te maken, waarbij de zon flink schijnt. Het krachtige maartzonnetje maakt het gelijk heel aangenaam als het niet al te hard waait. Wanneer net als in februari een zuidenwind opsteekt, dan wordt het gelijk écht warm voor de tijd van het jaar. Een dikke 20 graden zit er dan in, zeker voor het zuiden en zuidoosten. Kortom: haal die T-shirts en korte broeken of rokken maar uit de kast, maar berg de winterjas nog niet op!

Maart brengt opnieuw droog weer

Het rustige weer dat we in maart verwachten zorgt niet alleen voor warme lentedagen. Ook belooft het een behoorlijk droge maand te worden. Dat is wel zo lekker wanneer je buiten een wandelingetje gaat maken, of van het zonnetje geniet in je eigen tuin of op het balkon. Voor de natuur is het droge weer helaas minder goed nieuws, vooral op langere termijn. In december en januari heeft het namelijk nog flink geregend, waardoor het land nog behoorlijk nat is en de sloten goed gevuld zijn. In maart verwachten we dan ook nog geen grote problemen door droogte, maar als het droge weer lang aanhoudt speelt de droogte alweer op in april en vooral mei.

Geen druppel regen in maart zou heel bijzonder zijn, maar gelukkig voor de natuur weten regengebieden ons af en toe nog wel te vinden. Naar verwachting valt er gemiddeld over Nederland 30 mm regen, tegen 56 mm in een normale maartmaand. De gemiddelde temperatuur is door de combinatie van frisse en lenteachtige dagen normaal of iets hoger dan gebruikelijk. Gemiddeld komen we uit op 6,5 tot 7,0 graden tegenover de voor maart normale 6,5 graden. Begin maart zijn middagtemperaturen van 8-10 graden gebruikelijk, aan het eind van de maand is dat 10-12 graden. Over het algemeen ligt de temperatuur ’s nachts (ruim) boven het vriespunt, maar met zekerheid krijgen we nog een aantal nachten met vorst. Pas dus goed op met het snoeien van je planten en bescherm nieuwe planten die je deze maand misschien al in je tuin zet tegen de vorst.

Weten wat voor weer het komende dagen wordt? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: n padmos

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black