Afgelopen nacht is voor het eerst op grote schaal gestrooid

28 november 2023, 08:20

Strooiwagens de weg op. Foto: ANP / Vincent Jannink.

Afgelopen nacht is voor het eerst dit winterseizoen op grote schaal gestrooid, en nee niet met pepernoten. Na de regen en natte sneeuw van gisterenavond zijn de wegen op grote schaal afgekoeld tot rond het vriespunt. Bruggen en viaducten zijn het koudst en vooral fietsbruggen die niet gestrooid zijn kunnen glad zijn vanochtend. 

In het noordwesten en zuidoosten zijn de wegen op de meeste plaatsen boven nul gebleven en hoefde niet gestrooid te worden. In het zuidoosten is het nog lang bewolkt gebleven, maar koelt het nu in de vroege ochtend alsnog flink af. In het Waddengebied bleef het onder invloed van warme zee en bewolking van buien boven nul.

Banner Whatsapp WOL

Bijna 1 miljoen kilo zout gestrooid

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

Vanaf 1 oktober is er in totaal 1 miljoen kilo zout gestrooid, waarvan het merendeel de afgelopen twaalf uur, zo is te zien op de strooikaart van Rijkswaterstaat. In totaal hebben de strooiwagens sinds maandagavond meer dan 16.000 kilometer gereden.

KNMI heeft dinsdagochtend code geel afgegeven in het midden en oosten van het land om gladheid door bevriezing van natte wegdelen. ANWB meldt dat er nog geen sprake is van grote ongelukken door de gladheid en noemt het een "normale dinsdagochtendspits", aldus een woordvoerder. Rond 08.00 uur stond er ruim 700 kilometer file.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black