Weeronline
Weeronline
  Orkaan Zeta

  Orkaan Zeta herwint aan kracht bij Louisiana

  Aangemaakt: 28 okt 2020, 11:20 uur

  Orkaan Zeta, die maandag Mexico nog trof en daarna afzwakte, neemt weer in kracht toe voor de kust van de Verenigde Staten. De orkaan zal in de eerste categorie woensdag aan land komen in New Orleans.

  Zeta ligt momenteel circa 650 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse staat Louisiana en heeft een gemiddelde windsnelheid van 120 km/uur. De orkaan trekt naar het noorden en zal zodra deze aan land komt weer snel in kracht inboeten. In de kustgebieden kan het zeewater tot wel 1 of 2 meter hoger worden opgestuwd. Ook valt er veel regen, zo’n 50 tot 100 millimeter en lokaal zelfs tot 150 millimeter.

  Begin deze week kwam orkaan Zeta aan land op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Windstoten tot 130 kilometer per uur velden bomen en elektriciteitsmasten, waardoor de stroom uitviel op sommige plekken. In Quintana Roo en Yucantan veroorzaakte Zeta overstromingen, maar grote schade was er niet. Ook zijn er geen doden gevallen. Begin deze maand kreeg Yucatan nog te maken met storm Delta, die er ook zorgde voor overstromingen, stroomuitval en ontwortelde bomen.

  Foto: ANP / EPA / ALONSO CUPUL

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline