Neerslagtekort regionaal flink omlaag

27 september 2022, 14:00

Buien in Gelderland. Foto: Jacob Doornheim

Het landelijke neerslagtekort is met 250 mm gelijk aan dat van een week geleden en het buiige weer heeft juist voor regionaal grote verschillen gezorgd. Vooral in het oosten is het tekort nog steeds meer dan 300 mm. Op veel andere plaatsen is het tekort minder dan 240 mm en regionaal 150 tot 180 mm. Ten oosten van Groningen is het tekort minder dan 120 mm. In het westen viel tot deze maand tot nu toe 180-220 mm regen en daarmee is het twee keer zo nat als normaal.

Waar het normale neerslagtekort eind september onder de 100 mm daalt is het tekort momenteel nog steeds 250 mm, hetzelfde als een week geleden. De droogste gebieden vinden we terug in het oosten van Overijssel en Gelderland, waar nog steeds een tekort is van meer dan 300 mm en in Limburg is het tekort 270 tot 300 mm.

In de rest van het land is het neerslagtekort op veel plaatsen beneden de 240 mm gedaald en regionaal is het tekort 150 tot 180 mm. Op sommige plaatsen is het neerslagtekort minder dan 150 mm, iets wat een week geleden alleen in het noordoosten nog het geval was. Daar is het tekort volgens de laatste update 90 tot 120 mm.

Door het buiige karakter van de neerslag zijn er wel grote verschillen. Op sommige plekken in Noord-Holland en in het westen van Zeeland staat het tekort nog steeds op 300 mm, maar dat zal snel veranderen. De neerslag van vandaag is nog niet in deze gegevens verwerkt. Vooral in Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Brabant is met 25-30 mm flink wat regen gevallen.

Twee keer zoveel regen

September is uitgemond in een flink natte maand met in het westen op grote schaal meer dan 150 mm regen en in Zuid-Holland en Zeeland is tot op dit moment op verschillende plaatsen 180 tot 220 mm gevallen. Dat is twee keer de gemiddelde hoeveelheid regen. In het oosten viel grofweg 50 tot 100 mm regen, tegen 65 tot 75 mm in een gemiddelde septembermaand. Door deze verschillen is de grondwaterstand op de ene plek al flink hersteld, terwijl het peil op andere plaatsen nog overeenkomt met de 10% laagste jaren.

Op plekken waar de grondwaterstand nog zeer laag is kunnen bomen nog steeds problemen ondervinden door de droogte, terwijl het grasland door de recente regen weer groen is gekleurd. De bovenste laag van de bodem is overal wel vochtig geworden, maar op sommige plaatsen heeft het regenwater nog niet de diepere bodem bereikt.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black