Vakantieweer Nederland: oplopende temperaturen

27 juli 2022, 07:30

Foto: Anne Marie van Iersel

Het vakantieweer in eigen land ziet er de komende tijd prima uit! De temperaturen gaan omhoog en geregeld schijnt de zon. Soms valt een enkele bui, maar al met al kunnen we zeggen dat het neerslagtekort verder toeneemt.

De afgelopen periode hebben de mensen met vakantie al dikwijls kunnen genieten van de zon en zomerse tot tropische temperaturen, al zal het voor veel mensen soms te warm zijn geweest. Dat het opnieuw ver boven de 30 graden wordt is voorlopig niet realistisch, maar het wordt zeker warmer. Dat begint vandaag eigenlijk al.

In Zuid-Nederland zijn vandaag namelijk temperaturen mogelijk tot maximaal 23 graden. De komende dagen gaat het kwik langzaam verder omhoog: in Zeeland, Brabant en Limburg worden zomerse waarden van 25 tot 27 graden verwacht. Elders in het land is het met 21 tot 24 graden ook heel aangenaam zomerweer.

Het weerbeeld is wisselend met zon en wolkenvelden. In de loop van het weekend neemt de kans op buien toe en is de paraplu af en toe nodig.

Volgende week lokaal tropisch?

In de nieuwe week, waarin tevens de maand augustus van start gaat, lijkt het allemaal nog wat warmer te worden. De wind waait meestal uit richtingen tussen zuid en west en daarmee wordt warmere lucht aangevoerd. Snikhete lucht boven Zuid-Europa bereikt ons niet, waardoor het hier niet meer zo heet wordt als vorige week. Maar in het zuiden en zuidoosten komen wel weer tropische waarden binnen bereik van 30 graden of iets meer.

Uitbundige zonneschijn hoeven we niet te verwachten, maar de zon is wel regelmatig van de partij. De zon blijft krachtig met zonkracht 6 tot 7. Smeren is hierbij belangrijk, ook op een dag waarop er iets minder zon te zien is. Verder valt af en toe een bui en is het broeierig warm. Echt hondsdagenweer.

Toenemende droogte

Het was de afgelopen periode al droog, al is vorige week her en der wel regen van betekenis gevallen. Toch is dat vocht inmiddels alweer grotendeels verdampt. De droogte gaat dus door en zal zich de komende weken alleen maar verder verscherpen. Het vrij zonnige weer in combinatie met hoge temperaturen en vaak een matige wind, blijft zorgen voor een hoge verdamping. Na de eerste week van augustus van het neerslagtekort in vrijwel heel Nederland (ruim) boven de 200 mm uit te komen, in het zuidwesten lokaal zelfs al 300 mm. Meestal bereiken we dat punt pas in september... en in veel zomers zelfs helemaal niet.

Weten hoe warm het vandaag en morgen precies wordt in jouw regio? Check dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland!

Author Image

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black