Hittemaximum voorbij: de eindstand

07 februari 2019, 17:02

Kamelen-in-droogte-woestijn-Nederland-1280x600

Een zeer hete dag nadert zijn einde en inmiddels is de maximumtemperatuur bereikt. De hoogste temperatuur werd vandaag gemeten in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) en Arcen (Limburg) met 38,1 graden. Het was officieel de warmste 27 juli sinds het begin van de metingen met in De Bilt een maximum van 35,4 graden. Het vorige record van 32,3 graden uit 1933 werd daarmee verpulverd.

Ook in Hoek van Holland was het opvallend warm. In de Zuid-Hollandse kustplaats werd een maximumtemperatuur van 37,9 graden gehaald. Hiermee was het op dit meetstation niet eerder zo warm. Het vorige record werd gehaald op 19 juli 2014 en bedroeg 36,5 graden. De zuidoostenwind in combinatie met het warme duinzand zorgde voor deze extreem hoge temperatuur. Ook in het Brabantse Gilze-Rijen was het met 37,5 graden verzengend heet.

Op 22 meetstations van het KNMI werd een temperatuur van 35 graden of hoger gemeten. Op 13 plaatsen was het zelfs warmer dan 36 graden! Op alle weerstations in Nederland werd een maximumtemperatuur van 30 graden of hoger behaald. Daarmee was het in het hele land tropisch warm en dat is uitzonderlijk!

27-juli-2018-maximumtemepratuur-definitief

Bewolking en wind spelen absoluut record parten

Het ‘all-time’ warmterecord van 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 te Warnsveld, is niet verbroken. De 38,1 graden in Westdorpe en Arcen was onvoldoende om de moeder aller weerrecords van de troon te stoten. Meerdere factoren zorgden er vandaag voor dat het absolute warmterecord niet werd verbroken. Zo schermden stapelwolken halverwege de middag het zonlicht in Zeeland af. Ook de overwegend matige zuidoostenwind zorgde ervoor dat de temperatuur niet door kon stijgen. De stevige wind mengde namelijk relatief koudere lucht hoger uit de atmosfeer naar het aardoppervlak. In Limburg speelden sluierwolken de temperatuur parten. In Arcen was het vandaag 38,1 graden, tegen 38,2 gisteren.

Warme aanloop

In De Bilt is het afgelopen nacht niet kouder geworden dan 23,6 graden. Daarmee was het niet alleen een officiële tropennacht, maar zelfs de warmste nacht ooit gemeten! Het absolute record voor de minimumtemperatuur in De Bilt stond op 20,8 graden en dateerde van 9 augustus 2004. In Deelen was het nog warmer met aan het eind van de nacht 24,4 graden. Ook komende nacht is het erg warm.

Het absolute record voor de minimumtemperatuur over alle KNMI-weerstations staat op 23,1 graden, gemeten op 19 augustus 2012 te Maastricht. Ook dit record is afgelopen nacht verbroken. In grote delen van het land was het ’s nachts nog nooit zo warm als afgelopen nacht.

Lees hieronder het live-blog terug:

18:15 – Het zit erop, de maximumtemperatuur is gehaald

Inmiddels is het alweer zo laat dat de avondzon het aardoppervlak niet verder op kan warmen. De maximumtemperatuur is dus bereikt. Hiermee sluiten we het live-blog. De samenvatting van deze bijzonder hete dag vind je hierboven. Het live-blog zelf is hieronder nog terug te lezen.

17:40 – Temperatuur Arcen schiet omhoog

De wind begint zwakker te worden en daarmee schiet de temperatuur op bepaalde plaatsen als een raket omhoog. In het Limburgse Arcen was het zojuist 38,1 graden! Zou het dan toch?

16:10 – Temperatuur stagneert

De temperatuurstijging vlakt inmiddels af. De stevige wind zorgt er op dit moment voor dat het niet nóg heter wordt. Ook sluierbewolking tempert het kwik, vooral in het oosten. Toch kan het komende uren iets warmer worden. De maximumtemperatuur wordt namelijk ongeveer tussen 16:00 en 18:30 uur bereikt en het gaat iets minder hard waaien.

In Zeeland zorgen stapelwolken en onweersbuien voor zeer grote temperatuursverschillen. Zo was het in Vlissingen om 16:00 uur 36,2 graden, terwijl de temperatuur in Westdorpe door een bui kelderde naar 24,6 graden! Bovendien was het daarmee in de Zeeuws-Vlaamse plaats bijna 14 graden kouder dan daarstraks, toen het nog 38,1 graden was! Het kan verkeren.

Op dit moment is Hoek van Holland de heetste plaats van Nederland. In de Zuid-Hollandse kustplaats werd een maximum van 37,9 graden gehaald en is het nu nog ruim 37 graden. Weldra zal bewolking de temperatuur daar temperen. In het zonnige Brabant en Limburg ligt de temperatuur tussen 36 en 37 graden.

14:55 – De grens van 38 graden gepasseerd

Het wordt nu heel spannend of het absolute temperatuurrecord eraan gaat. In het Zeeuwse Westdorpe was het zojuist 38,1 graden! Mogelijk gooit bewolking roet in het eten. In het zuidwesten zijn namelijk flink wat stapelwolken ontstaan en inmiddels trekken al enkele onweersbuien over Zeeland. In Limburg temperen sluierwolken de temperatuur. In Arcen is het ‘slechts’ 36,7 graden geweest en is het ‘all-time’ record nog ver weg. Gisteren was het in de Limburgse plaats nog 38,2 graden. Interessant detail: vandaag is het overal in Nederland meer dan 30 graden geweest, dat zien we niet vaak!

38-graden-gepasseerd-in-ZeelandOnweer-in-Zeeland

14:05 – Temperatuurrondje door Nederland

De temperatuurkaart kleurt inmiddels paarser en paarser. Tot nu toe heeft Westdorpe (Zeeland) de hoogste temperatuur gehaald met 37,5 graden, kort gevolgd door het Brabantse Gilze-Rijen met 37,4 graden. Opvallend is de 37,1 graden in Hoek van Holland. De stevige zuidoostenwind blaast flink wat hete lucht over de westelijke stranden. Een duik in zee is met deze hitte dan ook heerlijk. Wie verkoeling zoekt kan ook naar de Wadden gaan. Daar is het ‘slechts’ 32-33 graden. In de rest van het land zit het kwik dicht tegen 35 graden aan, alsof het niks is.

20180727-temperatuur-loopt-steeds-verder-op

13:50 – Einde aan de hitte?

We moeten er nog heel even op wachten, maar morgen is het een pak minder heet met 25-28 graden. Onweersbuien verdrijven dan vanuit het zuidwesten de ergste hitte. Zeeland maakt vanmiddag en vanavond al kans op een enkele onweersbui. In de rest van het land blijft het dan nog droog en is het verzengend heet. Morgen trekken over het hele land stevige onweersbuien. Hierbij is kans op wateroverlast, hagel en windstoten van circa 80 km/uur. Ondanks dat lokaal veel regen valt, zijn de buien een druppel op een gloeiende plaat. Het land is zo droog dat water bij plensregens nauwelijks de bodem intrekt en afstroomt naar (lege) sloten. Omdat de buienkans de dagen daarna opnieuw zeer klein is zal de droogte alleen maar erger worden. Doordat het al zo lang niet heeft geregend kan het glad zijn door vuil- en olieresten. Bovendien kan blikseminslag natuurbranden veroorzaken.

13:35 – 37,5 graden in Westdorpe (Zeeland)

In het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe viel de wind net even weg en dat resulteerde direct in een piek in de temperatuur: 37,5 graden op neushoogte! Aan de grond was het daar zelfs 40,2 graden! Op dit moment zijn 10 meetstations van het KNMI de grens van 35 graden gepasseerd. Spoedig zullen meer plaatsen volgen.

12:45 – Super-hittegolf in Arcen een feit

In Arcen is sprake van een super-hittegolf. De temperatuur ligt daar sinds 23 juli dagelijks op 30 graden of meer en woensdag, donderdag en vandaag is zelfs de 35 gradengrens geslecht. De super-hittegolf is een nieuwe definitie die we in het leven roepen om extreme hittegolven te onderscheiden van gewone hittegolven.

Super-hittegolven zijn alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen en niet in De Bilt. In 2003 werd het in Arcen van 2 augustus tot en met 13 augustus dagelijks 30 graden of meer. Daarbij kwam het op vier dagen tot temperaturen van minstens 35 graden. In Deelen was van 5 augustus tot en met 12 augustus sprake van een super-hittegolf. Weerstation Volkel registreerde in 2015 van 1 juli tot en met 5 juli een super-hittegolf.

De super-hittegolf in Arcen ziet er als volgt uit:

  • 23 juli: 31,4 graden

  • 24 juli: 34,0 graden

  • 25 juli: 35,1 graden

  • 26 juli: 38,2 graden

  • 27 juli: 35,2 graden*

*Dit is de temperatuur tot nu toe

Super-hittegolf-in-Arcen

Hittegolf van 27 dagen in Noord-Limburg

Arcen maakt grote kans om het record over alle weerstations te breken. In 1994 vond daar een hittegolf van 10 tot en met 31 juli plaats. Deze duurde dus 22 dagen. Volgens de huidige verwachting duurt de hittegolf, die daar op 12 juli begon, tot en met 6 augustus. Hiermee wordt een nieuw record van 27 dagen gevestigd.

11:50 – Nu al 35 graden!

Wat gaat het hard vandaag! Het Brabantse Gilze-Rijen noteerde zojuist al 35,0 graden en het is nog niet eens middag! Westdorpe volgt op korte afstand met 34,6 graden.

Screen-Shot-2018-07-27-at-13

11:26 – Eerste warmterecord al gesneuveld

Tot nu toe is het vandaag het warmst in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) met 34,3 graden. Het kwik loopt komende uren nog flink op. Ook aan zee is het vandaag bloedverzengend heet. In het westelijk kustgebied wordt het circa 35-36 graden en in Rotterdam kan het zelfs 36 à 37 graden worden! Zelfs op de Wadden is het bakken geblazen met 34 graden. De hevigste hitte is te vinden in het zuidoosten en oosten. In Twente, de Achterhoek, Limburg en het oosten van Brabant kan het 38 graden worden! In de binnensteden is het mogelijk zelfs nog iets heter. Het absolute warmterecord voor Nederland staat op 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 te Warnsveld. Het is mogelijk dat dit record vanmiddag sneuvelt.

In Zeeuws-Vlaanderen en het midden van het land loopt het kwik komende uren op naar 36-37 graden. Ook in het noorden wordt het schroeiend heet met 35-36 graden! Na vandaag is de ergste hitte voorbij. Dit weekend wordt het 25-31 graden en daarbij is vooral morgen kans op onweersbuien.

Volgens de huidige vooruitzichten duurt de hittegolf voort tot in augustus. In De Bilt loopt het aantal hittegolfdagen mogelijk zelfs op naar 24. Daarmee zou het vorige record van 18 dagen uit 1975 worden verpulverd. Na het weekend komt de temperatuur waarschijnlijk uit op 23-26 graden aan zee en 27-31 in het binnenland. Het wordt daarbij opnieuw overwegend droog en zonnig. De droogte zal verder verergeren.

De hitte is voorbij, tijd voor nieuwe sneakers! Bij JD Sports shop je ze nu met korting, profiteer van onze unieke kortingscode!

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black