Maandverwachting: barst de zomer in augustus eindelijk los?

01 augustus 2020, 08:56

53052136-ton-wesselius-maandverwachting-barst-de-zomer-in-augustus-los-1280x600
53052136-ton-wesselius-maandverwachting-barst-de-zomer-in-augustus-los-1280x600

Precies nu veel mensen in Nederland vakantie houden, is zomerweer soms ver te zoeken. Krijgen we in augustus meer zon en warmte en barst de zomer eindelijk los? Of wordt het juist een kletsnatte en koele maand? Je leest het in deze nieuwste maandverwachting voor augustus.

Zoals het er nu naar uitziet krijgen we in augustus heel wisselend zomerweer en daarmee lijkt de maand een beetje op juli. Periodes van een aantal dagen met warm en zonnig weer worden afgewisseld door koele dagen met buien. Het verschil met juli is wel, dat er deze augustusmaand naar verwachting meer droge dagen zijn dan dagen met buien. Wekenlang droog en zonnig weer, zoals afgelopen lente, lijkt er niet in te zitten.

Dit betekent niet dat we geen hitte krijgen. Er blijft kans op een aantal hete dagen, waarbij het 30 graden en meer kan worden, maar zoals het er nu uitziet zijn deze veruit in de minderheid. Een groot deel van de tijd is het gewoon aangenaam zomerweer met normale temperaturen tussen 20 en 25 graden. Kortom: op de meeste dagen is het prima doe-weer, maar een blik op de radar en de weersverwachting is wel nodig.

Hoewel het dus niet heel vaak heet lijkt te worden, kun je op veel dagen prima naar de kust. Het is niet echt weer om te bakken op het strand, maar voor een strandwandeling zijn deze temperaturen perfect en het water is heerlijk om in pootje te baden of zelfs zwemmen. Het zeewater is in augustus namelijk altijd op zijn warmst met een graad of 20.

275d9917-erica-van-leeuwen-juli-2020-mensen-lopen-op-strandopgang
275d9917-erica-van-leeuwen-juli-2020-mensen-lopen-op-strandopgang

Foto: Erica van Leeuwen – De Bruijn

Grote verschillen in neerslag

Neerslag valt deze augustus voornamelijk in de vorm van buien en dat levert grote verschillen op in het land. Vooral in de westelijke en noordwestelijke kustgebieden kan het weleens kletsnat zijn. Dat komt door het warme zeewater, waardoor buien fors uit kunnen pakken. Wil je naar de kust, hou dan goed ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland in de gaten om te weten wanneer het perfect weer is voor een dagje strand.

Gemiddeld over het land valt naar verwachting zo’n 70 mm regen en dat is iets minder dan de gebruikelijke 78 mm. Daarbij is het in het zuiden en oosten droger dan in de kustprovincies.

Door het wisselende weerbeeld kunnen we qua gemiddelde temperatuur op een normale tot iets warmer dan normale maand rekenen. Het gemiddelde komt waarschijnlijk op 17,8 graden uit, waar 17,5 gebruikelijk is voor augustus. Dit is het gemiddelde van de temperatuur overdag en ’s nachts samen. Overdag zijn maxima van 21-24 graden gebruikelijk, ’s nachts daalt de temperatuur in augustus normaal naar 11-15 graden.

Hoofdfoto: Ton Wesselius

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Maandverwachting-nieuws

Meer Maandverwachting-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black