Zo winters verloopt tweede kerstdag

26 december 2021, 07:00

ijzel, kans op gladheid

Ook deze tweede kerstdag verloopt winters en koud met vooral in de noordoostelijke helft van het land de eerste uren matige vorst met temperaturen beneden -5 graden. In Nieuw-Beerta was het tot dusver het koudst met -8,7 graden. In het zuiden is het bewolkt bij temperaturen rond het vriespunt. Vanuit het zuiden wint de zachte lucht vandaag terrein en in de loop van de dag volgt regen. Mogelijk kan het in delen van het land enige tijd ijzelen door neerslag dat valt op een nog bevroren ondergrond.

Eerste kerstdag viel in het zuiden lokaal wat sneeuw, maar veel stelde het niet voor. Slechts het gras en de auto’s werden wat wittig. Van een officiële witte kerst is dan ook geen sprake, maar kerst verloopt wel winters en koud.

Lees hier waarom we meestal geen witte kerst hebben.

Afgelopen nacht was het behoorlijk koud in grote delen van het land. De temperatuur daalde in Nieuw-Beerta (Groningen) naar -8,7 graden. Daarmee is het de koudste nacht van deze winter tot dusver.

Vanuit het zuidwesten regen, noorden later kans op ijzel

In het zuiden van het land is het lang niet zo koud met temperaturen rond het vriespunt. De bewolking bredit uit en richting het einde van de ochtend valt in het zuidwesten wat lichte regen bij temperaturen boven nul. Dit neerslaggebied trekt langzaam noordoostwaarts over het land en de temperaturen lopen langzaam op. Hierbij zullen naar verwachting de temperaturen van de wegen al boven het vriespunt zijn voordat de regen valt. Er wordt daarom in het zuiden en zuidwesten geen gladheid verwacht.

Lees de details in ons uitgebreide weerbericht en houd de site in de gaten voor de laatste updates.

Eind van de middag en vanvond bereikt de neerslag Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Ook hier wordt geen gladheid door ijzel op grote schaal verwacht. Als het tegenzit en de wegen lokaal koud genoeg blijven kan het in de noordelijke en oostelijke delen van Flevoland, Overijssel en Gelderland misschien wel lokaal korte tijd glad worden.

De kans op gladheid door ijzel is het grootst in de loop van vanavond en komende nacht in Groningen, Friesland en Drenthe. Pas dan ook goed op als je in het noorden de weg op gaat en ga het liefst op tijd naar huis. In de rest van het land is de temperatuur dan boven nul en is van gladheid geen sprake.

Gladheid door bevriezing, sneeuw of ijzel? Alles over deze soorten gladheid lees je hier.

winters, vorst, rijp
winters, vorst, rijp

Dit soort plaatjes gaan we voorlopig niet meer zien - foto: Ben Saanen

Komende dagen flink zachter

In de laatste week van het jaar is van winterweer geen sprake meer. Mogelijk dat het in Groningen in de eerste nachten nog afkoelt tot dicht bij het vriespunt, maar in de rest van het land is van vorst absoluut geen sprake. Sterker nog: de temperatuur stijgt later in de week naar de dubbele cijfers met middagtemperaturen tussen 10 en maar liefst 15 graden. De winterjas, die je vandaag nog volop nodig hebt, kan komende week weer uit.  

Foto: Jan Kuipers

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black