Sneeuw op komst! Hier gaat het sneeuwen

27 november 2023, 09:28

Sneeuw
Dit soort plaatjes gaan we maandag zeker zien! Foto: Ben Saanen

Vandaag kunnen de wanten en sjaals uit de kast, want er staat sneeuw op het programma. Waar en wanneer het precies gaat sneeuwen en of het ook echt tot een sneeuwdek komt, vertellen we je in dit artikel.

Afgelopen weekend zagen we al de eerste voortekenen voor winterweer. In de nacht van zaterdag op zondag kwam het tot de eerste officiële vorst van dit seizoen en zondag overdag werd het voor het eerst sinds 27 maart nergens in het land 10 graden.

Waar gaat het sneeuwen?

In de loop van zondagavond en de nacht naar maandag breide een regengebied zich uit over ons land. Wat vaststaat is dat het vandaag kletsnat is, want vrijwel overal valt meer dan 20 millimeter, lokaal zelfs meer dan 30 millimeter. De wind is daarbij eerst nog zuidwestelijk, waardoor koude lucht ons nog niet kan bereiken.

Dat verandert in de loop van deze maandagochtend, wanneer de wind in het oosten en noordoosten draait naar oostelijke richtingen. Daardoor kan koudere lucht ons land binnentrekken en gaat de neerslag steeds vaker over in natte sneeuw. Om de regen over te laten gaan in sneeuw is het daarnaast van belang dat de neerslag intens genoeg is.

Vanmiddag zien we op steeds meer plaatsen in de oostelijke helft van het land sneeuwvlokken en daar waar het intensief sneeuwt kan het wit en glad worden. Dit verwachten we vooral in Twente, de Achterhoek en op de Veluwe en de Sallandse heuvelrug. De temperatuur ligt daarbij dan net boven het vriespunt. De sneeuw kan makkelijk blijven liggen op grasvelden, auto’s en tuintafels. Op de weg zal het wat langer duren voor zich een sneeuwdek kan vormen.

Sneeuwverwachting 27 november 2023.
Sneeuwverwachting 27 november 2023.

Ook sneeuw in het zuiden?

Vanavond trekt de winterse neerslag richting het zuidoosten, waardoor ook het zuidoosten uiteindelijk met (natte) sneeuw te maken krijgt. Of het daar ook tot een sneeuwdek komt is nog onzeker, omdat het wel hard genoeg moet sneeuwen. De hoger gelegen delen zoals de Limburgse heuvels hebben de beste papieren voor een paar centimeter sneeuw

Regionaal kan de sneeuw ook blijven liggen. Foto: Marlies Veugelers
Regionaal kan de sneeuw ook blijven liggen. Foto: Marlies Veugelers

Aan het begin van de nacht trekt de neerslagzone zuidoostwaarts het land uit. Nadat de sneeuw is weggetrokken in de avond en nacht naar dinsdag daalt het kwik vooral landinwaarts net onder nul. Dan is het oppassen voor bevriezing van natte weggedeelten.

Winterse week

Wie na maandag hoopt op zachter weer komt bedrogen uit, want voorlopig is het licht winterse weertype aan zet. Dinsdagavond is er kans op winterse buien. Vooral in het noorden kunnen sneeuwbuien daar een winterse wereld veroorzaken. Ook donderdag en vrijdag zijn er mogelijkheden tot sneeuw, maar dat is nog onzeker. Overdag is het daarbij vaak een aantal graden boven nul, ‘s nachts hebben we op veel plaatsen met vorst te maken. Mogelijk komt het lokaal zelfs tot matige vorst (minima beneden -5 graden) en ijsdagen (maxima onder nul).

Lees meer over deze week in Weerbericht Nederland.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven