Lokaal is het verraderlijk glad door ijzel

26 januari 2023, 04:30

Gevaarlijke omstandigheden op 26 januari 2023 door ijzel. Foto: Wouter van Bernebeek

Het is oppassen geblazen als je de deur uit moet. Een neerslaggebied ligt op dit moment zuidoostwaarts over het land. Er valt regen of motregen bij temperaturen die in het oosten en zuidoosten net onder het vriespunt liggen. Hierdoor kunnen wegen spekglad zijn. De afgelopen uren heeft het al op meerdere plekken voor problemen gezorgd. Zo zijn er meerdere ongelukken gebeurd op de A37, A32 en A12.

Het neerslaggebied trekt de komende uren verder richting het zuidoosten waarbij het gestaag in activiteit afneemt. Code oranje is inmiddels ingetrokken en alleen voor Limburg geldt nog een code geel tot 12:00 uur voor verraderlijke gladheid door ijzel.

Door ijzel kan het hier de komende uren echt verraderlijk glad worden. In Limburg kan het ook tijdelijk gaan sneeuwen. Vooral in het zuiden van Limburg kan hierdoor een dun laagje sneeuw ontstaan. In de loop van de ochtend is in een groot deel van het land geen sprake meer van gladheid. In Limburg kan het tot in de middag glad blijven. 

Gevaarlijke op sommige wegen en op perrons

Niet alleen op wegen en in wijken is het glad, ook op de perrons van treinstations is het oppassen geblazen. Kijk voordat je de trein instapt dus goed uit!

Daarnaast hebben veel auto's in het zuidoosten een ijslaag gekregen door de ijzel, waardoor er een extra ruit is ontstaan.

Naast overlast ook mooie plaatjes door de ijzel

Mooie ijssculpturen door ijzel op bladeren. Foto: Maarten Minkman
Mooie ijssculpturen door ijzel op bladeren. Foto: Maarten Minkman

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black