Maandverwachting: dit wordt het weer in september

30 augustus 2019, 16:41

Maandverwachting-september-2019-Hollands-plaatje-groot-1280x600

Het is weer voorbij die mooie zomer. Of toch niet? Het weer in september gaat dit jaar alle kanten op. Waar augustus nog zomers eindigt, neemt begin september de kans op buien en koeler weer geleidelijk toe. Ook de rest van de maand is kans op buien en koelere dagen, maar ook warme en droge dagen. Als geheel wordt september dit jaar niet uitgesproken herfstachtig, maar ook niet volop zomers. Wel is het warmer én natter dan normaal.

Je zult het altijd zien, iedereen gaat aan het werk of naar school en juist dan is het mooi weer. Dit jaar is dat niet zo, want juist wanneer de nieuwe maand begint neemt de kans op buien en koeler weer toe. September is traditioneel een drukke maand op de weg en in het openbaar vervoer. Nu een ‘Indian Summer’ uitblijft en de maand licht wisselvallig start, is extra drukte in het verkeer te verwachten.

Voor gladde sporen door bladval en daardoor treinvertragingen hoef je nog niet te vrezen. De kans op stormachtig weer is klein en over het algemeen begint de bladvalperiode pas in oktober.

Beter weer in tweede helft september?

De vooruitzichten voor de tweede helft van september laten vrij normaal Nederlands weer zien. Daarbij is kans op buien, maar zijn er ook droge dagen met warmer weer. Er is een aantal zomerse dagen mogelijk, maar over het algemeen blijft het bij warme dagen. Daarbij kan de temperatuur net boven 20 graden uitkomen.

Verwachting-september-ANP-77257767-e1566721126568

Over de gehele maand komt de gemiddelde temperatuur uit op 15,0 graden. Normaal is dat 14,5. Deze temperatuur is niet een maximum, maar een gemiddelde over gehele dagen. Met ongeveer 90 mm tegen 78 normaal verloopt september iets natter dan gewoonlijk. De meeste regen valt in de kustprovincies. Het zeewater is ongeveer 1 à 2 graden warmer dan normaal, wat juist aan zee fellere buien op kan leveren dan gebruikelijk.

Gitzwarte-lucht-bij-bui-in-Groningen

Foto: Jannes Wiersema

Herfstweer in de herfst

Na september lijkt de herfst pas echt van start te gaan met regelmatig veel regen en wind. Omdat de wind vaak uit het zuidwesten komt en de Noordzee nog steeds warmer is dan gebruikelijk, ligt de temperatuur boven land ook boven normaal. Hoe bar het in de herfst precies wordt lees je volgende week in onze uitgebreide herfstverwachting.

Foto: Ton Wesselius (hoofdfoto)

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook