Vallende sterren op komst

26 juli 2020, 10:07

9d9f24db-vallende-ster-as-alexxandarx-1280x600
9d9f24db-vallende-ster-as-alexxandarx-1280x600

Komende week zijn ’s nachts redelijk veel vallende sterren te zien. Er is sprake van een combinatie van meteoren van twee zwermen en sporadische meteoren. Op de topmomenten zijn ongeveer 23 vallende sterren per uur zichtbaar. Dat is één per tweeëneenhalve minuut. Ga je op pad neem dan een zomerjas mee. En vergeet je verrekijker niet, zodat je ook komeet NEOWISE nog kunt spotten.

De twee meteorenzwermen zijn de Aquariden en de Cassiopeïden. Het maximum van de Aquariden is op 28 juli en van de Cassiopeïden op 29 juli. Dit maakt de nachten van 28 op 29 en 29 op 30 juli de beste nachten met maximaal 23 vallende sterren per uur.

De vallende sterren zijn het beste te zien in de tweede helft van de nacht (2:00 – 5:00 uur). In de late avond en vroege nacht is de maan aanwezig. Het maanlicht kan flink storen. Na 5:00 uur wordt het al vrij snel weer licht.

Ook NEOWISE nog te zien met verrekijker

De komeet NEOWISE is volgende week tussen circa 23:00 uur en 1:30 uur nog zichtbaar in het westen tot noordwesten op ongeveer 20 graden hoogte. Met het blote oog is deze komeet lastig te vinden, maar met een eenvoudige verrekijker is het goed te doen.

Lees meer informatie over komeet NEOWISE.

Wisselend bewolkt volgende week

Het weerbeeld is begin volgende week wat wisselvallig met soms een bui en regelmatig wolken. In de tweede helft van de week wordt het droger met meer opklaringen. Zoals het er nu voorstaat zijn er meer opklaringen in de nacht van 29 op 30 juli dan in de nacht van 28 op 29 juli.

De temperatuur ligt in deze nachten tussen 10 en 15 graden. Trek dus een zomerjasje aan als je vallende sterren gaat spotten. Lees ook de overige tips voor het kijken naar vallende sterren.

Voor de laatste verwachtingen lees je uiteraard ons uitgebreide weerbericht.

Perseïden in augustus

De beste meteorenzwerm van de zomer vindt altijd in augustus plaats. Het maximum van de Perseïden valt op woensdag 12 augustus. In de nacht van 12-13 augustus kan het aantal vallende sterren oplopen tot 50 per uur.

Foto: Adobe Stock / alexxandarx

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black