Ongebruikelijke winterstorm in zuiden van Californië

25 februari 2023, 08:50

De Amerikaanse vlag tijdens een sneeuwstorm in New York, 19 November, 2014. Foto: ANP/EPA/MARK WEBSTER

Amerikaanse media melden vrijdag vanwege een winterstorm ongebruikelijke taferelen in het zuiden van de staat Californië. In Los Angeles zijn bij het iconische Hollywoodbord voor het eerst in decennia sneeuwvlokken gesignaleerd. Noordelijker, in San Francisco, werd de laagste temperatuur in 132 jaar gemeten. Vrijdagochtend (lokale tijd) bleef het kwik er steken op 4 graden.

Tientallen miljoenen inwoners in Californië hebben te maken met waarschuwingen vanwege extreem weer. Naast sneeuw gaat het ook om hevige regenval en hoge windsnelheden. Door de winterstorm zaten al met al in de VS de afgelopen week zo'n miljoen huishoudens zonder stroom. In de Amerikaanse stad Portland viel donderdag al veel sneeuw.

De National Weather Service (NWS) waarschuwt de komende uren voor een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw in de hogergelegen gebieden in Californië. Op sommige plekken kan dit weekend in totaal ruim 2 meter sneeuw vallen. Dat kan leiden tot lawines, waar de NWS voor waarschuwt.

Ook na het weekend blijft het wisselvallig met neerslaggebieden of buien die over de regio trekken. Vooral in de berggebieden kan opnieuw tientallen centimeters sneeuw vallen. In de zuidelijke helft van Californië is het minder koud na het weekend en zal de neerslag voornamelijk uit regen bestaan.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven