Zeer zware orkaan Otis bereikt Mexicaanse kust

25 oktober 2023, 09:15

Mensen op het strand van Acapulco voordat Otis naderde. Foto: FRANCISCO ROBLES / AFP / ANP

Orkaan Otis lig bij de westkust van Mexico en kan uitgroeien tot een "extreem gevaarlijke" orkaan, meldt het Amerikaanse orkaancentrum NHC. Otis is volgens NHC aangezwollen tot een orkaan van categorie 5, de hoogste categorie, en ligt inmiddels vlak voor de kust bij badplaats Acapulco.

De windsnelheden rond de kern van Otis zijn toegenomen tot zo'n 265 km per uur. Otis trekt momenteel naar het noorden tot noordwesten met zo'n 16 km per uur. De kustgebieden rond Acapulco worden momenteel geteisterd door de orkaanwinden. Doordat Otis vandaag over land trekt zal de voeding van de orkaan, in de vorm van zeer warme en vochtige lucht van de zee, verdwijnen. Hierdoor zal Otis de komende 24 uur in kracht afnemen en overgaan naar een tropische storm. Door aanhoudende regen en een stormwind zal ook dan veel schade ontstaan. In de kustgebieden kan makkelijk 100 tot 200 mm regen vallen, maar door opstuwing tegen de bergen kan dit regionaal 300 mm of meer worden.

Kern trekt niet over Mexico-stad

De kern van Otis trekt naar het noorden tot noordwesten en zal zo'n 200 km verwijderd blijven van Mexico-Stad waar miljoenen mensen wonen en komend weekend ook de Grand Prix van Mexico wordt verreden. Doordat de regengebieden van Otis veel verder reiken kan het in de Mexicaanse hoofdstad wel gaan regenen.

De autoriteiten van de staat Guerrero hebben de bevolking opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen. Zware regenval veroorzaakt vaak aardverschuivingen en overstromingen in het zuiden van Mexico.

Lees ook hoe de kracht van orkanen wordt weergegeven.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black