Lange periode met vallende sterren begint

24 juli 2022, 07:25

Vallende sterren. Beeld AS/Olaf Kunz

Het is weer de tijd van het jaar waarin wat vaker vallende sterren te zien zullen zijn. Of de diverse meteorenzwermen, onder andere de Aquariden en de Perseïden, een ware sterrenregen laten zien, of dat het bij slechts een enkele blijft, lees je in dit artikel.

Elk jaar passeert in deze tijd van het jaar de ene na de andere meteorenzwerm. De bekendste zijn de Perseïden in augustus, maar voor die tijd zien we bij heldere omstandigheden ook onder andere de Cygniden, de Aquariden en de Cassiopeïïden. Het ene jaar levert dat meer vallende sterren op dan het andere jaar. Dit jaar is wat dat betreft een mager jaar.

Lees ook: wat zijn vallende sterren

Weinig vallende sterren dit jaar

Zo is van de Aquariden de komende week niet meer dan één meteoor per uur te zien. Tezamen met andere zwermen en sporadische meteoren zijn bij een heldere hemel echter wel 12 tot 20 meteoren per uur te zien, maar het merendeel is dus niet van de Aquariden. De beste tijd om te kijken is rond 3:00 uur in een zuidzuidoostelijke richting.

Ook van de Cassiopeïïden zijn er in het slotweekend van juli slechts een handjevol te zien. Opnieuw is de beste kijktijd midden in de nacht rond 3:00 uur. Aan de noordoostelijke hemel zijn naar schatting 3 tot 8 vallende sterren zichtbaar. Tezamen met andere zwermen en sporadische meteoren zijn er maximaal 20 per uur te zien.

De reden dat er dit jaar zo weinig vallende sterren te zien zijn heeft meerdere oorzaken. Het hoogtepunt van de vallende sterren ten opzichte van de aarde is ongunstig. Bij een gunstige stand zouden er 18 meteoren van de Aquariden te zien kunnen zijn, maar het zijn er slechts een paar. Het gunstigst is het als de vallende sterren recht boven ons hoofd (90 graden) te zien zijn, maar ze zijn slechts op een hoogte van 20 graden te zien. Je moet dan echt een vrij zichtveld hebben wil je ze kunnen zien.

Kijktips voor het zien van vallende sterren

Vallende_ster_2017_prrfgf1-e1564756365877
Vallende_ster_2017_prrfgf1-e1564756365877

Perseïden in augustus

De bekendste meteorenzwerm in de zomer zijn de Perseïden. Deze zijn helder, snel en laten nalichtende sporen na. Het hoogtepunt van de Perseïden is op 13 augustus, maar dan is het ook volle maan. De maan is dan ook een flinke stoorzender. Om de vallende sterren te kunnen zien moet je 13 augustus in de vroege ochtend, rond 4:45 uur, kijken naar het oosten tot noordoosten. Vrij hoog aan de hemel zijn dan ieder uur naar schatting 10 tot 18 vallende sterren te zien. Deze omstandigheden zijn niet ideaal, want onder ideale omstandigheden zouden er gemiddeld 85 per uur te zien kunnen zijn.

De meteoren van de Perseïden zijn ook de dagen ervoor en de dagen erna zichtbaar. De maan is dan iets minder vol en welllicht spot je een ster. Lees dagelijks het uitgebreide weerbericht en kijk in de nacht eens naar boven. Wellicht zie je een vallende ster en kan je een wens doen.

Bronnen: hemel.waarnemen.com, Weeronline

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black