Lokaal bijna 50 mm regen gevallen en er komt nog meer

24 juni 2022, 09:45

Regen
Wateroverlast op 23 juni in Limburg. Foto: Alain Didderiens

Misschien heb je het afgelopen nacht het onweer gehoord en kwam de regen met bakken uit de lucht. Regionaal was het erg nat en vanmiddag krijgen we nog meer regen. Dit viel er tot nu toe en wat kunnen we nog meer verwachten?

Afgelopen nacht trok een flink buiengebied van het zuidoosten richting het noordwesten van het land. In Brabant, het midden van het land en in Noord-Holland is op grote schaal 20 mm regen gevallen. Plaatselijk vier meer dan 30 mm en in het uiterste zuidwesten van de provincie Utrecht is 40 tot 49 mm gevallen. Dat is ruim een halve maandsom juni-neerslag. Normaal valt in heel juni 68 mm regen. Niet overal heeft het flink geregend. Zo bleef het in delen van Overijssel, Friesland en Drenthe droog en ook in Zeeuws-Vlaanderen viel nauwelijks regen.

Deze ochtend trekken nog enkele buien over het land. De hoeveelheid regen valt mee, alleen in het noordoosten komen een paar pittige buien voor.

Stevige regen- en onweersbuien

Vanmiddag ontstaan in het zuiden opnieuw regen- en onweersbuien. Daarbij kan het tijdelijk flink regenen en kortdurende overlast is daarbij niet uit te sluiten. Het gaat dus niet om een groot buiengebied, maar lokale pittige buien. Zo kan het op de ene plaats droog blijven, terwijl enkele kilometers verderop tijdens zo’n bui 30-35 mm regen valt. Valt deze neerslag in de gebieden waar al veel regen gevallen is, dan kan lokaal in twee dagen tijd een maandsom regen van 68 mm zijn gevallen.

Een bui kan binnen een uur tijd vanuit het niets ontstaan. Het wordt dus een middag om de neerslagradar goed in de gaten te houden. Behalve onweer en flink wat regen is tijdens een zwaardere bui ook kans op hagel en windstoten. Vanavond komen vooral in het oosten nog enkele onweersbuien voor, daarna wordt het overwegend droog.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven