Fruittelers opgelet: kans op nachtvorst deze week

24 april 2023, 11:15

IJslaagje om bloesemknop beschermt fruitboom tegen vorst. Foto: Ab Donker

Een noordwestenwind zorgt voor de aanvoer van koude lucht naar ons land. Hierdoor is het overdag niet warmer dan 10 graden en daarmee kan de winterjas weer aan. Ook neemt de kans op nachtvorst toe en dat is slecht nieuws voor fruittelers en mensen die de zomerplanten al buiten hebben staan.

Aankomende nacht liggen de minima nog boven het vriespunt maar in de nacht naar woensdag en in de nacht naar donderdag (Koningsnacht) is er vooral landinwaarts sprake van vorst. In de nacht naar woensdag liggen de minima in een groot deel van het land rond het vriespunt. Landinwaarts, en dan vooral in het zuidoosten, duikt de temperatuur onder het vriespunt. Alleen vlak aan zee is het enkele graden boven nul. Ook in de nacht naar donderdag kan het in het binnenland een graadje vriezen.

Zomerplanten naar binnen

Heb jij al zomerplanten buiten staan om jouw tuin wat op te fleuren? Dan is het slim om deze tot en met vrijdag binnen te zetten. Door een paar nachten met lichte vorst kunnen jouw planten flink wat schade oplopen.

Lees ook: dit is de beste tijd om zomerplanten te planten

Vorst in april is zeker niet uitzonderlijk. Zelfs in mei komt het soms nog tot nachtvorst. Vanaf 14 mei is nauwelijks meer sprake van nachtvorst. Deze periode noemen we ook wel de IJsheiligen.

Fruittelers opgelet

Ondanks het frisse en wisselvallige weer van afgelopen tijd zijn er al meerdere fruitbomen tot bloei gekomen. Doordat er sprake is van nachtvorst kunnen ook deze fruitbomen flink wat schade opleveren. Als de knoppen kapotvriezen kan dat grote gevolgen hebben voor de oogst een aantal maanden later.

Door de fruitbomen te beregenen kunnen de knopen worden beschermd. Door de knoppen te besproeien met water ontstaat er, als het vriest, een dun ijslaagje op de jonge knoppen. Het klinkt misschien raar, een ijslaagje om de knoppen, maar dit zorgt juist voor een isolerende laag zodat de knoppen niet kapot kunnen vriezen.

Beregenen van fruitbomen met water tegen vorst. Foto: Ab Donker
Beregenen van fruitbomen met water tegen vorst. Foto: Ab Donker

Vanaf vrijdag geen kans op nachtvorst meer

Donderdag overdag valt de temperatuur al stukken hoger uit dan in de eerste helft van de week. De minima komen vanaf vrijdagnacht ook niet meer in de buurt van het vriespunt en dus is het beschermen van jouw planten dan niet meer nodig.

Wil jij precies weten wat voor weer het wordt? Dan kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black