Volgende week heel ander weer dan deze week

24 maart 2022, 11:45

Weerspreuken
Frisser voorjaarsweer. Foto: Hanneke Lucasse

We zijn de afgelopen tijd verwend met aangenaam lenteweer. Dit blijft nog even zo, maar de temperatuur zet wel geleidelijk een daling in. Volgende week is het contrast groot met het weer van nu.

Dit weekend is het op enkele stapelwolken in de noordelijke helft van het land na flink zonnig. De temperatuur ligt altijd nog boven de normale waarden van 10 tot 12 graden voor de tijd van het jaar. In het noorden wordt het 13 à 14 graden. Ten zuiden van de grote rivieren stijgt het kwik nog naar 17 graden. Er waait daarbij wel een wind uit het noorden die geleidelijk minder zachte lucht met zich meebrengt. Nog even genieten van het mooie weer dus!

Gevoelig kouder

Na het weekend blijft de wind afkomstig uit het noorden en de temperatuurdaling zet gestaag door. De zon heeft meer concurrentie van wolkenvelden en mogelijk kunnen boven de Noordzee ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Met de noordenwind zakken deze buien vervolgens af richting ons land. Door de koude lucht uit het noorden van Europa gaan deze buien later in de week mogelijk gepaard met wat hagel of een vlok natte sneeuw.

Tijdens zo’n winterse bui koelt het tijdelijk even flink af. Droge en zonnige perioden leveren vanaf woensdag middagtemperaturen op tussen 8 graden op de Waddeneilanden en 10-13 graden in de rest van het land. De nachten verlopen met regionaal lichte vorst. Voor het gevoel zal het een stuk kouder zijn, maar eigenlijk is dit weertype heel normaal voor deze periode van het jaar.

Lenteachtige plaatjes, maar wel een frisse noordenwind. Foto: Jolanda Bakker
Lenteachtige plaatjes, maar wel een frisse noordenwind. Foto: Jolanda Bakker

Lees de uitgebreide verwachting in ons weerbericht.

Maart roert zijn staart

De weerspreuk doet zijn naam volgende week eer aan. Het weer tijdens prille begin van het voorjaar is nog erg gevoelig voor veranderingen van de windrichting. Een wind uit het zuiden brengt mooie lentedagen met zich mee, maar een omslag naar een noordenwind levert binnen een paar dagen ineens een guur weertype op! Deze wisselingen zijn typisch voor het weer tijdens de lente.

In dit artikel lees je waar de weerspreuk “maart roert zijn staart” vandaan komt.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven