Weekendweer: zo zonnig en koud wordt het weekend

24 februari 2023, 08:00

Wandelen op een zonnige winterdag. Foto: Willem van Nuenen

Het grijze, bewolkte weer laten we achter ons. Zaterdag breekt de zon al steeds beter door en zondag wordt een zonovergoten dag. Hoe koud het daarbij zal zijn vertellen we in dit weekendweerbericht.

Wil je het weer van vandaag juist weten? Lees dan ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag een laatste bui, maar ook zon

De eerste dag van het weekend start met vrij veel wolken. Ook trekt een aantal buitjes van noord naar zuid over het land. Bij temperaturen rond een graad of 4 valt zaterdagochtend op de meeste plaatsen regen, maar een enkele bui kan ook wat hagel of natte sneeuw opleveren.

In de middag kan in Zuid-Nederland nog een laatste bui voorkomen. In de rest van het land is het droog en krijgt de zon steeds meer ruimte. De zon warmt de lucht op naar een graad of 7, maar de matige noordenwind maakt het voor het gevoel duidelijk kouder.

Vertrek je dit weekend naar de Alpen voor de wintersport? Lees dan zeker dit wintersportweerbericht, ook voor het weer onderweg.

Op grote schaal vorst

In de nacht naar zondag komt het in nagenoeg het hele land tot vorst. Op de Wadden, direct langs de noordkust en in delen van Zeeland ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt. In de rest van het land daalt het kwik naar waarden tussen -2 en -5 graden.

Zonovergoten zondag

Zondagochtend ligt de temperatuur op veel plaatsen tot ongeveer 9:00 uur onder nul. ‘s Middags weet de zon de lucht op veel plaatsen op te warmen tot 5 of 6 graden. Een matige noordoostenwind maakt het schraal en de gevoelstemperatuur blijft steken rond het vriespunt. Het is zonovergoten met hooguit wat dunne velden sluierwolken. Met een warme winterjas is het heerlijk weer voor een wandeling en als je een plekje uit de wind opzoekt merk je dat de zon al behoorlijk aan kracht heeft gewonnen de laatste weken.

Je kan dus genieten van de zon, maar veel vitamine D zal je helaas nog niet aanmaken. Hoe dit zit lees je in dit artikel.

Dit weekendweerbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black