Derde keer storm deze herfst

24 november 2023, 19:04

Storm aan zee. Foto: Aad

In IJmuiden werd tussen 16:00 uur en 17:00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten en uur later stormde het ook in Hoek van Holland. Daarmee is officieel sprake van de derde herfststorm van dit jaar. Het is voor het eerst sinds 2017 dat het zo vaak stormt in de herfst.

De impact van de storm viel mee en daardoor heeft deze storm geen naam gekregen. De zwaarste windstoot bedroeg 118 km/uur en werd gemeten in Lauwersoog. Ook daar kwam het tot stormkracht en werd zelfs kortstondig windkracht 10 gemeten.

Derde herfststorm

De eerste herfststorm van dit jaar vond plaats op 19 september. Toen kwam het op Vlieland nipt tot storm. Van overlast was toen geen sprake en daarmee was net als vandaag sprake van een storm zonder naam. Op 2 november, tijdens de tweede herfststorm was dat wel anders, toen gold voor het westen, het IJsselmeergebied en het Waddengebied code oranje in verband met storm Ciarán. Met de bomen nog vol in het blad was er sprake van behoorlijk wat impact. Ook viel een dode te betreuren.

Vijfde storm van 2023

De storm van vandaag is al de vijfde van dit jaar, voorafgaand aan deze drie herfststormen kwam het al twee keer eerder dit jaar tot storm. De eerste storm van het jaar beleefden we pas in de lente op 13 maart. Het was toen voor het eerst sinds ruim een jaar (20 februari 2022) dat het stormde in ons land. De impact van de storm was beperkt en de storm kreeg geen naam. Het was voor het eerst sinds 1933 dat het zowel in de meteorologische herfst als winter niet stormde.

Op 5 juli hadden we opnieuw storm. Toen trok zomerstorm Poly over het land. Storm Poly was de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land. In IJmuiden kwam het tot een zeer zware storm (windkracht 11) en een windstoot van maar liefst 146 km/uur. In het noordwesten was sprake van een weeralarm, vanwege de zeer zware windstoten.

Dit zijn de zwaarste stormen uit de Nederlandse geschiedenis. Bron: Weeronline.
Dit zijn de zwaarste stormen uit de Nederlandse geschiedenis. Bron: Weeronline.

Voorgaande twee herfstseizoenen geen storm

In de herfstseizoenen van 2021 en 2022 kwam het niet tot storm. In 2020 stormde het in de herfst alleen op 25 september. Daarvoor ontbrak het ook in de herfst van 2018 en 2019 aan storm. Twee jaar op rij geen herfststorm is zeer uitzonderlijk. Het gebeurde ook in de herfstseizoenen van 1994 en 1995. Gemiddeld komt het eens in de vijf tot zes jaar niet tot storm in de meteorologische herfst. In 2017 stormde het in de herfst drie keer; op 13 september, 5 oktober en 29 oktober

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 12:30 uur tot 13:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 12:00 uur tot 13:00 uur of van 13:00 uur tot 14:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijke storm, of tijdelijk stormkracht 9.

De schaal van Beaufort. Bron: Weeronline.
De schaal van Beaufort. Bron: Weeronline.

Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Ook dan moet het een heel uurvak gemiddeld met windkracht 11 waaien.

Of er de komende dagen nog steeds veel wind staat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black